vicari

vicari m REL Assistent immediat d’un superior eclesiàstic o que el substitueix i el representa per delegació. Al llarg de la història de l’Església a les Pitiüses el terme ha conegut diverses accepcions.

Oficial o vicari general de l’arquebisbe, des de la creació de la parròquia de Santa Maria d’Eivissa el 1235 fins al 1782, és a dir, durant tota la seua llarga pertinença a la diòcesi de Tarragona. La distància de la metròpolis i en ocasions la dificultat de comunicació per mor dels perills de la mar obligaven el prelat a tenir un representant fix amb àmplia potestat a l’illa per tal d’assegurar l’ordre canònic i atendre determinades necessitats dels fidels, com dispenses, absolució de pecats reservats, etc. Sovent aquest era designat per efectuar la visita pastoral, a més d’haver d’ocupar-se d’assumptes de caire merament temporal derivats del domini directe de la senyoria feudal: supervisió del batle i del veguer, del notari, etc.; judicis de causes civils i criminals, redacció i actualització de capbreus, etc. En vacar el càrrec, per mort de l’obtentor o per canvi o mort de l’arquebisbe, els preveres de la parroquial adquiriren, mitjançant costum, el privilegi d’elegir un vicari general interí, privilegi qüestionat alguna vegada, però sempre ratificat.

Vicari curat de la parròquia de Santa Maria. Des del moment de la seua fundació, l’any 1235, el rector o paborde comptà amb l’ajuda de quatre preveres anomenats hebdomadaris o domers, els quals, ja entrat el s. XIV, reberen també de vegades el tractament de “vicaris”. En virtut de diversos patronats, prest s’afegiren nombrosos beneficiats a la residència, i constituïren la venerable comunitat de preveres, alguns dels quals col·laboraren en la cura d’ànimes: s’encarregaren sobretot de la celebració de la missa dominical i d’altres atencions espirituals a les capelles de la vila i de la campanya, però sense residir-hi continuadament.

L’any 1662 l’arquebisbe Francesc de Rojas-Borja i Artés manà que el paborde elegís, convocant un examen d’oposicions, vicaris curats per als cinc temples de la pagesia que ja funcionaven com a ajuda de parròquia, això és Santa Eulària, Sant Antoni, Sant Jordi, Sant Miquel i la Mare de Déu de Jesús. En el decret es detallen minuciosament els seus drets i obligacions, entre les quals, la de viure sempre a la vicaria.

El 1726 l’arquebisbe Manuel de Samaniego y Jaca decidí afegir un assistent a Santa Eulària des Riu, a Sant Miquel de Balansat i a Sant Antoni de Portmany, respectivament, com a conseqüència de l’important augment de cases i població. Aquestos tres assistents extraordinaris cessarien quan s’haguessin edificat els temples de Sant Joan, a la pujada de Labritja, i de Sant Josep, al coll de Cala Vedella, esglésies que amb el temps comptaren també amb vicari propi, com també la de Sant Francesc Xavier de Formentera.

Vicari general del bisbe d’Eivissa. Poc després de prendre possessió el primer titular de la diòcesi, Manuel Abad y Lasierra , el 1785, d’acord amb les prescripcions del dret canònic s’establí la figura del vicari general. Aquest, com encara al s XXI, gaudí de la potestat executiva corresponent al bisbe per realitzar qualsevol tipus d’actes administratius, amb poques excepcions.

També aquell any, arran de la planificació del nou Bisbat, s’assignaren a determinades parròquies un o més vicaris parroquials, ajudants del rector.

En vacar la diòcesi, segons dret, el capítol dels canonges hagué d’elegir un vicari capitular, per tal que la governàs interinament. Després de la mort el 1852 del bisbe Basilio Antonio Carrasco Hernando , fins a l’any 1855, la regiren governadors eclesiàstics nomenats des de la seu metropolitana de Tarragona. A partir d’aquell any, ho feren els vicaris capitulars i se’n perllongà la interinitat fins a l’administració apostòlica del bisbe Salvi Huix i Miralpeix , el 1928. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments