ull de bou

ull de bou m ORNIT Nom amb el qual es coneix a Eivissa tota una sèrie d’espècies de petits ocells del gènere Phylloscopus, de la família dels sílvids i de l’ordre dels passeriformes. Són migrants en la seua majoria al territori pitiús i, per les seues característiques comunes són molt difícils de diferenciar (plomatge amb coloracions molt similars, dominades pel gris al dors i el blanc a les parts ventrals, presència de llista facial, normalment blanca, becs llargs i prims, ulls foscos).

Es tracta en tots els casos d’ocells insectívors que prefereixen espais arbrats, amb més o menys densitat. L’espècie més comuna a les Pitiüses és Phylloscopus collybita, que pot localitzar-se fàcilment durant els mesos d’hivern i als passos migratoris de primavera i de tardor. El seu plomatge és discret, amb les parts superiors amb un to gris olivaci i les inferiors blanquinoses amb tons crema. En destaquen les potes i el bec de color negre. Habita zones arbrades obertes i pot ser observat fins i tot en espais enjardinats a les poblacions.

Una espècie molt semblant, però que només es pot localitzar a les Pitiüses durant la migració, és l’ull de bou gros (Phylloscopus troquilus). La seua coloració és molt semblant a la de l’anterior espècie, encara que lleugerament més verdosa al dors i més groguenca per les parts inferiors, especialment a la tardor i als exemplars joves. La llista facial, de color blanc, és més patent i les seues potes són de color marró clar; és catalogat com un migrant abundant.

Una altra espècie, també present a Pitiüses únicament en migració, és l’ull de bou siulador (Phylloscopus sibilatrix), de mida una mica major que els anteriors; es reconeix per la coloració groga de gavatx, cara i llista facial, en contrast amb el blanc de la resta de parts ventrals. Les parts dorsals, com a la resta d’ulls de bou, són grises però en aquest cas amb una clara tonalitat groguenca. Els seus costums són una mica més forestals. Es tracta d’un migrant moderat a Formentera i escàs a Eivissa.

Per últim, l’ull de bou pàl·lid (Phylloscopus bonelli) presenta una mida similar a la del siulador, encara que la seua coloració és molt més discreta, amb un gris clar a les parts dorsals i blanc a les ventrals; es tracta d’una espècie exclusivament migrant a les Pitiüses i es considera de presència moderada a Eivissa i escàs a Formentera. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments