talassònim
talassònim m TOPON Nom de lloc que fa referència a la mar; precisament prové de la forma prefixada del mot grec thálassa, ‘mar’. És creat generalment per mariners i pescadors amb intencions de guiatge o d’ubicació.
Així a la toponímia pitiüsa hi ha talassònims com na Xemena, a la costa O d’Eivissa, es Planàs, que és una pesquera de crespellar situada entre el cap de Barbaria i es Vedrà, o la roca (o roqueta) d’en Català, submergida enmig de la mar en un punt des d’on les línies imaginàries que anirien cap a la punta Grossa i es Raig formarien un angle recte.
Hi ha diversos genèrics aplicats a talassònims com baix, pesquera , seca
o trinxa
. De vegades reben un nom propi de persona que hi està, per diversos motius, relacionada (com la trinxa de n’Adrian
, la d’en Quico o el baix d’en Vicent Xomeu); en altres casos reben un nom relacionat amb un esdeveniment que hi succeí (es Barco, a ponent de cala d’Albarca, marca el lloc on hi ha un vaixell enfonsat); també poden ser anomenats per la semblança formal amb un element no geogràfic (la Bóta, al N des Vedrà); els talassònims en altres casos repeteixen el nom del lloc de la costa que tenen més prop (com la roca de Cala de Jonc o com la pesquera des Coconar, davant la costa de Corona d’aquest darrer nom). [JAR]
Descàrregues
