suïsser

suïsser m GASTRON Beguda alcohòlica en la qual es combinen una quarta part d’absenta, una quarta de xarop de llimó i l’altra meitat d’aigua fresca.

Es conta que rep aquest nom pel seu creador, un suís que vivia prop des Pou des Lleó que era amic dels pescadors de la zona. Com que sovent li regalaven peix, ell, en contrapartida, inventà aquest combinat per fer-los els compliments.

Va viure la seua època de major esplendor els anys seixanta del s. XX, en què era molt apreciat pels aleshores nombrosos turistes francesos, segurament per la semblança amb el seu Pernod. També alguns hotelers l’oferien com a còctel de benvinguda als seus establiments (segons informacions de J. Tur Olmo) i el posaren de moda.

La part alcohòlica del suïsser, l’absenta, té com a element principal el donzell , planta que es troba amb certa freqüència a Eivissa cultivada vora les cases i en alguns jardins i que també apareix documentada en algunes receptes d’herbes eivissenques, sempre en petites dosis perquè té un gust molt amarg i, en excés, té efectes tòxics a causa de l’absintina, un dels seus components. Alguns estudis mèdics relacionen l’absenta amb al·lucinacions i deteriorament mental.

Va estar de moda a la darreria del s. XIX entre la bohèmia parisenca i es diu que en foren addictes personatges com Toulouse-Lautrec, Wilde, Baudelaire i fins i tot Rusiñol o Hemingway. Va arribar a estar prohibida a diversos països durant el s. XX (Bèlgica, Suïssa, França…) però la segona dècada del s. XXI la segueixen fabricant i exportant des d’Eivissa les destil·leries Marí Mayans . [JAR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments