solta

solta f PESC Ormeig de parada constituït per una sola peça feta de xarxa de passada i mitja i emparedada per dos armatges: el de suro i el de plom. La llargada mitjana és de 190 m, per una alçada d’unes 200 malles (26,60 m). En general s’ajusten al perfil del fons i a la profunditat del lloc on són calades, fent dalt i baix. N’hi ha una varietat que són armades en funció del peix que es pretén agafar: solta bonitolera, de batre, volant, boguera i per a orenols.

Aquest ormeig es col·loca perpendicular a la costa, on s’amarra un dels caps.

Els punts de calada més freqüents a Eivissa són: es Botafoc, la Sala, es Bol des Seclet, ses Covasses, el sòl d’en Serrà, cala Llonga, l’escull d’en Marcus, s’Illa Redona, s’Illa des Canar, cala Llenya, cala Mestella, cala de Boix, la Xapa, Tagomago, Campanitx, es Pou des Lleó, sa Cala, cala d’en Serra, Portinatx, Xarraca, Sant Miquel, Albarca, ses Roques Blanques, la Bassa, es Grum de Sal, cala Tarida, cala Vedella, ses Covetes, cala Llentrisca, Porroig, es Jondal, sa Caleta, la Rama, es Morenell, sa Cova Llarga, la Xanga, l’illa de ses Rates, l’illa de sa Corbeta, l’illa Negra (dos punts).

A Formentera: sa Guardiola, es Molí d’en Marroig, la cova d’en Cabrit, cala Saona, el torrent de s’Alga, es Secany, es Caló, es Pujols i la punta Prima. També se’n calen a s’Espartar, a sa Conillera, as Malvins i a s’Espardell.

Per la festivitat de Sant Joan se sortegen els punts de calada de les costes d’Eivissa i Formentera entre els ormejos que tenen declarats els pescadors. [APC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments