solstici

solstici m CULT POP Moment de l’any que indica, en referència al moviment de translació solar, d’una banda el dia més llarg amb la nit més curta, sobre el dia 21 de juny, conegut com solstici d’estiu i, d’altra banda, el dia més curt amb la nit més llarga, sobre el 21 de desembre, conegut com solstici d’hivern.

Aquestos dos moments del cicle solar han estat sempre molt celebrats per les societats camperoles, celebracions que varen ser incorporades i assimilades al calendari festiu cristià amb la festa de Sant Joan i la de Nadal. Tant en una com en l’altra encara hi són presents el foc com a element ritual purificador i altres elements de la màgia endevinadora.

A l’illa d’Eivissa s’acostuma a fer foguerons i festa, però especialment al municipi de Sant Joan de Labritja la nit de Sant Joan se solen saltar els nou foguerons, acció que, diuen, purifica i protegeix els que els salten. D’altra banda, és la nit màgica per excel·lència, moment ideal per a tot un seguit de pràctiques màgiques i relacionades amb les herbes medicinals. Com a anècdota s’ha de dir que aquesta nit, baix el pont Vell de Santa Eulària des Riu, floreix una herbeta que tan bon punt com floreix es desfà, però el qui aconsegueix tancar una flor dins una ampolla ha aconseguit un fameliar , geni peculiar i originari de la mitologia pitiüsa.

En canvi, les celebracions de la nit de Nadal s’emmarquen més en les pràctiques dictades per l’Església catòlica, com ara la missa de Matines i la interpretació del cant de les caramelles, antic cant medieval que recorda els set goigs de la Mare de Déu. Tot i així, després de la missa, tradicionalment la gent del camp sovent s’arreplegava a cases vesines per fer festa i alguna cantada. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments