síndic i pare d’orfes

síndic i pare d’orfes m HIST Oficial de la Universitat que pertanyia a la mà major (formada per nobles i ciutadans, és a dir, la gent benestant de la vila d’Eivissa).

Com la resta d’oficials de la Universitat, era escollit anualment, pel regiment de sac i sort . El seu càrrec era, en realitat, doble: per un cantó actuava com a síndic i per l’altre com a pare d’orfes. Com a síndic havia de defensar la Universitat davant totes les jurisdiccions, sempre que es consideràs que no s’havien respectat els seus privilegis, o que s’havia d’actuar contra determinats particulars o institucions. O, com diuen les mateixes Ordinacions , havia de mirar per tots els negocis de la Universitat, és a dir, defensar sempre els seus interessos.

El governador , com a representant reial, controlava sempre les seues actuacions (com la de la resta dels oficials de la Universitat). De fet, a les ordinacions figurava que si, per causa de les actuacions incorrectes del síndic, la Universitat perdia alguna causa, ell estaria obligat a pagar una pena de 25 lliures, a més d’haver de cobrir tot el perjudici causat. Sembla que aquest tipus de sanció era conseqüència que s’havien donat problemes amb anterioritat amb les actuacions del síndic, que estarien condicionades per les persones que en cada moment tenien el poder, i no per defensar els interessos de la Universitat com a institució. Per aquest motiu, s’hagué d’establir que la restitució del dany causat havia de ser íntegra.

També, com a síndic, era l’encarregat de cobrar els deutes de la Universitat. El cobrament l’havia de fer íntegre, i lliurar-ho al bosser . Per això, deu dies després de cessar del seu càrrec (s’ha de recordar que el seu nomenament era anual), havia d’entregar a la persona que entrava a ocupar-lo la llista de crèdits que encara quedaven pendents de cobrament i una relació de totes les feines realitzades. pare d’orfes. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments