salsa de Nadal

salsa de Nadal GASTR Menjar que se serveix per a postres als àpats de les festes nadalenques, sovent acompanyada del bescuit per mullar o fer-hi sopes. Com el seu consum, també la seua preparació era tot un ritual, que obria ja les portes de les celebracions de Nadal.

Era costum preparar-la abans de la nit de Nadal, ja que es tracta d´un procés una mica laboriós i llarg, per la qual cosa convenia deixar preparada amb antelació alguna de les parts o ingredients, que eren bàsicament: caldo de carn, ametlles, ous, sucre, sal, pebre, clau, totespècia, canyella i safrà. Evidentment, una recepta tan important com aquesta tenia diferents variants, cada una d´elles vista com l´autèntica i original. Però el que destaca de totes és, d´una banda, l´ús d´ingredients del temps a l´abast de les cases pageses i de Vila i, d´altra banda, una constant que es repeteix en altres plats típics de les Pitiüses i en general la seua mentalitat i costums: la voluntat i la capacitat per aprofitar tant com fos possible els productes disponibles, com per exemple la carn bullida del brou per fer sofrit pagès.

Abans del dia de la preparació de la salsa calia preparar les ametlles necessàries: primer s´havien d´esclovar, per després escaldar-les per treure´ls la pell i a continuació ja es podien torrar en el forn. En aquest punt ja es podia preparar el brou de carn, mentrestant s´anaven capolant les ametlles, amb dues o tres passades pel molinet, per tal d´aconseguir una massa fina, a la qual es mesclaven, emprant les mans, els ous necessaris fins que la pasta s´hagi travat. El brou s´ha de colar i deixar refredar una mica abans d´afegir-se a la pasta d´ametlles i els ous. S´hi ha d´anar agregant la quantitat suficient de sucre per aconseguir una salsa dolça, sense anul·lar el brou salat, però a més es condimenta amb pebre, clau, totespècia, canyella i safrà.

Una vegada tot a l´olla, comença la lenta i cerimoniosa tasca de remenar la salsa sense atur, amb un gran cullerot de fusta i sempre en el mateix sentit, per evitar que es malmeti el producte, durant aproximadament una hora des de l´arrencada del bull. El producte final és més espès o més líquid, segons la quantitat dels ingredients emprada. La salsa de Nadal es fa en quantitat suficient per disposar-ne durant totes les festes nadalenques; això sí, cada tres o quatre dies s´ha de fer bullir, o més sovent, si se n´ha d´escudellar.

Les variants de la recepta esmentades, totes ben arrelades, es refereixen a diversos aspectes, com per exemple el brou, que pot ser de pollastre o de gallina, de carn de diferent tipus mesclada, o bé fer dos brous separats, un de carn de pollastre o gallina i l´altre de carn de bestiar. Sembla que antigament en aquest brou es podia afegir sobrassada i xulla. Una altra variant molt comuna és fer-la amb oli, sense brou de carn. Finalment, hi havia qui en lloc de sucre emprava mel. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments