sabatilla

sabatilla f CULT POP/INDUM

Sabata feta de diversos materials, especialment d'espart, que a les Pitiüses sol designar els diferents models d'espardenyes de sola d'espart i/o de cànem i amb coberta de lona, a diferència de les d'espart i pitra, que sempre s'anomenaven espardenyes de pitra o espardenyes d'espart si eren totes d'aquest material.

Tot i que, especialment des de principi de s XX, a Vila hi havia diferents artesans espardenyers que elaboraven aquest tipus de calçat, alguns models, atenent els seus noms, indiquen la seua procedència.

Els principals models eren: les de mirallet o angelitos, les preferides per les dones formentereres, que anaven cordades com una sabata, amb un forat entre el punt de lligar i la puntera. També per a les senyores, i molt emprat per les dones vestides de pagesa, hi havia les de saló o escotades, que com el seu nom indica deixaven la part superior del peu destapada.

Un model típicament masculí era l'anglesa o la blutxer, que era com unes sabates amb cordons. També per a home hi havia la catalana, tota tapada, amb una forma més quadrada i que es fermava amb cordons per la cama.

Finalment, es coneixia també la valenciana, oberta dels costats i amb vetes de colorins per a les dones, i amb vetes negres per als homes. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments