rotlo

rotlo m HIST

1.
Carilló penjat a l'antiga capella de Sant Miquel, vora la porta de la sagristia de la Catedral d'Eivissa, ja mencionat l'any 1423 en les actes de la visita de Berenguer Prats. Es compon de dotze campanetes de diferents mides, les quals es disposen a la vora d'una roda de fusta (110 cm de diàmetre) de vuit radis tornejats, entre els quals hi ha motllures gòtiques.

Per sonar gira sobre el seu eix, els caps del qual descansen a la paret i sobre una biga paral·lela subjecta per dos permòdols, mitjançant una manuella de ferro accionada amb una corda. Per antics inventaris se sap que la capella de la Mare de Déu de l'Esperança, del gremi de teixidors, també en tengué un de semblant fins a la seua dessacralització.

2.
Salomó o corona de llums de l'antiga església parroquial de Santa Maria d'Eivissa. Ja l'any 1502 es té constància de la compra de quatre dotzenes de llànties “per lo rol·lo”.

La Universitat mantenia un clergue beneficiat encarregat d'encendre la gran quantitat de ciris que sostenia en determinades festivitats i celebracions: “per lo Clavari li sien donades sinquanta lliures ab què haja de cumplir ab la obligació que té de la llumenària de dit Rocle” (Reials Ordinacions, any 1663). [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments