riquet

riquet m ZOOL

Nom amb el qual es coneixen els insectes ortòpters de la família dels gríl·lids, caracteritzats per tenir el cap gros i globós, les tíbies de les potes amb marges espinosos i no serrats, la disposició horitzontal de les ales anteriors en repòs —la dreta sobre l'esquerra— i el so característic que fan els mascles en època de reproducció rascant les ales una contra l'altra.

Són d'alimentació omnívora, mengen restes vegetals, altres insectes i carronya. Com en tots els ortòpters, l'últim parell de potes és modificat per saltar.

El riquet de camp (Gryllus campestris), que amida entre 20 i 26 mm, és de color negre lluent al cap i a les potes, amb una franja groga a la base de les ales, que són més brunes. El cap i el pronot són igual d'amples i les antenes, filiformes. L'abdomen és cilíndric i acabat en dos cercs als mascles i amb un ovopositor a les femelles que fa entre 12 i 18 mm. Volen malament i només fan botets. Viuen en llocs assolellats, a camps i cultius, a clarianes de bosc, etc. Es veuen sobretot a la primavera i a l'estiu. A l'època de l'aparellament els mascles canten durant tot el dia. És molt territorial. Les larves viuen en grup però hivernen en solitari. Viu al centre i al sud d'Europa i al nord d'Àfrica.

El riquet domèstic (Gryllus bimaculatus) fa entre 20 i 32 mm, no és tan comú com l'anterior i hi pot coexistir. És d'un color més vermellós i les ales no tenen la taca groga.

Un altre riquet és Acheta domestica, també present a les Pitiüses. És una mica més petit que els anteriors, fa entre 16 i 20 mm. El cos és més esvelt que el dels altres, de color bru amb taques negres al cap i al dors i amb els apèndixs més llargs. Es pot veure tot l'any, davall les pedres, a les cuines, als forats de les parets, entre la llenya i les fulles seques, sempre en llocs molt calorosos. El cant dels mascles és més feble i nocturn. L'ovopositor de les femelles té forma d'agulla i fa entre 11 i 15 mm; els dos sexes presenten cercs al final de l'abdomen. [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments