petanca

petanca f ESPORT Joc practicat entre dos equips, d’un a quatre participants, amb boles de fusta o metàl·liques, en el qual el jugador ha de procurar que la bola, rodolant, se situï al més a prop possible del bolig o bola de referència. És un esport amb una forta implantació a França.

A Eivissa va començar a practicar-se a mitjan anys setanta del s XX, quan el gerent d’una cafeteria ubicada a la plaça d’Espanya de Sant Antoni de Portmany, Carlos Ordóñez Toribio, inicià amb uns clients i amics unes partides.

El desembre de 1975 el delegat de la Federació Balear de Bitlles i Petanca, Àngel Isern Sabater, després de veure la incipient afició, formà el primer club federat, el Club Petanca Sant Antoni; era l’any 1976. L’any següent es funda el Club Petanca Eivissa, el 1979 el Club Petanca Sant Jordi i el 1980 el Club Petanca Atlètic de Jesús. El 1981 la SE Portmany va fundar la secció de petanca, amb la qual cosa Sant Antoni tenia ja dos clubs. El 1986 es creà la secció de la SE Eivissa.

L’afició per aquest esport va continuar creixent i així els anys noranta es fundaren el CP Cas Serres d’Eivissa i el CP Cala de Bou, de Sant Agustí des Vedrà. El 2002 es fundà el CP sa Colomina d’Eivissa.

Cal apuntar la tasca que en aquest esport ha portat a terme José Sánchez Buendía, que fundà el primer club de l’illa i que és un jugador carismàtic a més de delegat de la Federació Balear de Petanca a Eivissa i Formentera. Aquest càrrec l’han ocupat també Àngel Isern, Antoni Cardona Cardona, José Otero, Vicent Riera Serra, Francisca Ramon Escandell i, dues vegades, José Sánchez.

En la categoria femenina, la tripleta formada per Francisca Planells Juan, Lurdes Planells Juan i Oliva Sanprimitivo Mellado fou segona en el campionat d’Espanya celebrat el 1993 a Puertollano (Ciudad Real). També fou subcampiona d’Espanya sènior la tripleta formada per Eduardo Tomás Fernández, Pedro Timón Acedo i Eduardo Fernández Santacruz, en el campionat celebrat a Lloret de Mar (Girona) el 1999.

Aquell mateix any un equip mixt juvenil, que era format per Andrés Reyes Costa, Pedro Gracia Ramírez, Estefanía Sánchez i Isabel Plata Morillo, va guanyar el campionat d’Espanya a San Bartolomé (Alacant).

A Eivissa s’organitzen diversos torneigs amb ocasió de les festes patronals de nombrosos pobles i també amb motiu dels aniversaris dels clubs. Esportistes eivissencs han participat en competicions internacionals com el Torneig de la Germandat a Suïssa.

El torneig més important que té lloc a Eivissa, organitzat per la delegació eivissenca des de l’any 1994 el mes de maig, és l’Internacional Illa d’Eivissa, que es disputa a les pistes del passeig de Joan Carles I d’Eivissa, amb figures rellevants d’aquest esport d’àmbit internacional. [VPC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments