pesta

pesta f HIST Nom donat a totes les grans epidèmies i, especialment, les que es transmeten directament de persona a persona o mitjançant animals com rates, puces, etc.

La pesta fou un flagell durant tota l’edat mitjana, en especial a l’àrea mediterrània. L’epidèmia de pesta més estudiada i que afectà Eivissa és la de 1652, que abans havia causat grans estralls a Andalusia, el llevant peninsular i, posteriorment, a Sardenya.

A Eivissa causà 711 morts, dels quals 593 eren de la vila d’Eivissa, xifra que representa quasi un 30 % dels seus habitants. Però aquesta dada és més espectacular quan se sap que 523 víctimes eren de Dalt Vila, en especial de la vila d’Avall, vora el portal Nou, la qual cosa significa que la mortalitat a Dalt Vila fou del 52 %, mentre que a la Marina no arribà al 10 %.

Entre els morts es trobaven els dos únics metges de la vila i, per tal de poder donar sepultura a tots els difunts, s’hagueren d’habilitar tres cementeris nous fora de les murades. Per tal d’equilibrar la població, el governador, el 1684, ordenà que 50 famílies del camp passassin a viure intramurs, per a la qual cosa se’ls ajudà econòmicament. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments