motociclisme

motociclisme ESPORT Esport que consisteix a fer curses en moto.

Les primeres proves que es disputaren a Eivissa foren a final de la dècada dels anys seixanta de segle XX, en les modalitats de motocròs i trial. La primera competició es va celebrar el mes de febrer de 1969 en una hisenda de Julià Verdera. Els anys setanta augmentà molt l’afició, tant és així que es disputaven proves cada diumenge i, de vegades, hi participaven figures nacionals. L’escuderia Ronsana era el club que més competicions organitzava; fins i tot i com a prova de l’èxit, la Societat Esportiva Eivissa supeditava l’horari del partit de futbol a les carreres de motos. En aquell temps hi havia una dura pugna entre les marques Bultaco, Ossa i Montesa.

Una zona del cap Martinet, més concretament vora el camí que du a s’Estanyol, en una antiga pedrera que s’utilitzava per tirar el fang del dragat del port, s’habilità com a circuit i s’hi disputà el 1976, any de la seua inauguració, el campionat d’Espanya de motocròs.

Entre els primers practicants del motocròs d’Eivissa cal apuntar Antonio Fioravanti, Tejada, Valls i Palau. Fins a 1980 hi va haver molta actitivat i així Ramon Ramon Palau es va proclamar campió d’Espanya el 1977 en 250 i 500 cc. A començament dels anys vuitanta s’organitzaren els “Dos dies de trial illa d’Eivissa”, on a més dels pilots locals hi competiren els millors pilots nacionals de l’especialitat, com eren Manuel Soler, Toni Gorgot i Amos Bilbao, entre altres; es practicava a la zona de Can Bofí; entre els participants eivissencs cal apuntar Antoni Quiles Costa, Francesc Ramon “Brava”, Joan Tur “Palau”, Víctor Juan, Miquel Guerra, Vicent Ramon, etc.

Els pilots preparaven les motos de carretera, de sèrie, per convertir-les en motos de trial. Un petit circuit prop de Sant Rafel de sa Creu, vora la carretera de Corona, va acollir la primera competició d’aquesta modalitat. L’afició augmentà amb la incorporació de nous pilots com Xico Bufí, Rafael Ruiz Benavides, Francesc Serra “Xiquet”, Teodor Planells, Antoni Riera, Serafí Monge, etc.

La temporada 1985-86 es disputà el campionat del món de motocròs de 125 cc i sidecar a l’hipòdrom de Sant Rafel, organitzat per Xico Bufí. El 1988 començà a practicar-se el trialsín. A final dels anys noranta el formenterer Xico Ferrer va participar a la famosa prova de resistència París-Dakar.

El 2004 els aficionats a aquest esport demanen un circuit on poder desenvolupar la seua afició al motor. [VPC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments