karate

karate m ESPORT Esport de lluita que va néixar al Japó, la tècnica del qual consisteix a concentrar tota la força del cos en un punt determinat, gairebé sempre la mà, per colpejar l'adversari en les parts vitals. Es tracta d'un art marcial més defensiu que ofensiu. Es practica damunt d'un tatami quadrat de 8 metres per costat.

El seu origen es remunta a l'art xinès de la boxa shaolin, el segle VI. Després es desenvolupà a l'illa d'Okinawa pels voltants de l'any 1500, donant lloc al tang hand. El principal promotor fou el mestre Funakoshi Gichin, el qual va introduir aquesta modalitat d'Okinawa amb el nom de karate. No trigà gaire a expandir-se a partir de mitjan s XX i popularitzar-se arreu dels cinc continents.

A Espanya ha tengut una gran acceptació i fou introduït pels judokes Manuel Palacios i Luis Zapatero; destaca en les modalitats de kates (tècniques de defensa personal) i de kumite (combat).

Aquest esport arribà a les Pitiüses a mitjan dècada dels anys seixanta de la mà del belga Marcel Boffin , 2n dan de karate, judo i aikido, practicant de shotokan i alumne de Sensei Harada. Boffin va reunir un petit grup d'interessats en la pràctica i entrenà en locals improvisats fins que el 1972 fundà, amb Manuel Doncel, el club Dojo Los Molinos.

Poc temps després viatjà a Eivissa per realitzar una exhibició el sensei Jean Benayoun , 4t dan de l'estil sankukai, alumne del mestre Mambu, que donà un impuls al karate amb destacats karateques tant homes com dones, durant el període que va romandre a l'illa. Es creà el Dojo Kamakura de Sant Antoni i després el Formentera.

Quan Boffin i Benayoun deixaren l'ensenyança, aparegué Josep Torres Cardona "de s'Estany", que havia après dels dos i que ajudà a millorar l'estructura esportiva a l'illa. Benayoun continuà treballant a Mallorca i el seu alumne Antonio Pedrerol realitzà una tasca important, juntament amb Torres.

L'any 1975 els nuclis d'Eivissa i de Sant Antoni de Portmany d'arts marcials s'unificaren i formaren l'associació esportiva  Societat d'Arts Marcials i Esport (SAMYD) , amb la direcció de Torres, 7è dan i mestre nacional, el qual el 2017 continuava desenvolupant una gran labor.

La Delegació de la Federació de Karate de les Illes Balears a Eivissa ha realitzar una gran activitat i, entre altres esdeveniments, ha organitzat una copa d'Espanya i diverses trobades internacionals, per la qual cosa ha rebut en diverses ocasions la distinció com la millor delegació esportiva de l'illa. A nivell individual els seus components han estat reconeguts diverses vegades com a millor esportista i millor persona física en diverses festes de l'esport dels municipis de les Pitiüses. En totes les categories, han destacat Irene Colomar Costa  i Cristina Ferrer Garcia .

El 2017 a les Pitiüses hi havia l'associació SAMYD formada pels dojos Kamakura de Sant Antoni de Portmany, Los Molinos d'Eivissa i el Loquif Riu de Santa Eulària des Riu, dirigits per Josep Torres, Fernando Pérez (7è dan) i Mariano Chantal (7è dan). També el gimnàs Roig Pi de Santa Gertrudis de Fruitera, al cap del qual figura Chantal, i el club Karate-Do, dirigit per Antonio García (6è dan), i Asikan, dirigit per Juan Gutiérrez (3r dan). A Formentera cal apuntar la fundació del Club Dojo Formentera, amb una interessant activitat ( Formentera. Esports). [AST/VPC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments