gres

gres m GEOL Roca sedimentària formada per grans d’arena d’entre 2 mm i 1/16 mm units per una pasta o ciment. La composició dels grans és variable i dóna lloc a diferents tipus de gres, en els quals també varia, encara que no tant, la composició del ciment. A les Pitiüses es troben tres tipus de gres diferents en la seua composició o en la seua edat de formació. De més antics a més moderns són:

Calcarenites (unitat Mca) gres de color marró clar que es presenta en capes tabulars d’espessor centimètric o mètric. Els grans tenen majoritàriament una composició calcària, alguns amb una elevada proporció de bioclasts; freqüentment apareixen compactats per un ciment calcari. Es troba inclòs entre les margues miocenes del burdigalià-langhià i s’interpreta com originat en un ambient enèrgic, probablement associat a petites barres o avingudes deltaiques. Aquest gres únicament apareix a Eivissa i els afloraments més importants es troben en els sectors de la punta Galera i cala Llosar (Sant Antoni) i el puig de cas Serres i el puig Gros (Sant Josep).

Calcarenites (unitat Mt) roques del miocè tortonià que únicament es detecten en un estudi de làmines primes, perquè a simple vista semblen més bé calcàries compactes de color clar. A Eivissa únicament apareix a la zona NE de Portinatx. A Formentera forma part important dels espadats de la Mola i del cap de Barbaria.

Marès (unitat Qm) és constituït per gresos de naturalesa calcària, amb grans esfèrics o ovoides de 0,5 a 1 mm de diàmetre. El ciment d’unió també és calcari. Presenta un color de tons clars, que pot ser blanc-grogós, groc-ataronjat, rosa, gris clar i marró clar. Conté, a més, abundantíssims microorganismes. Es tracta d’antigues restes de platges o dunes que formen una espècie de plaques a les valls, planícies i sobre els pendents dels pujols. Apareixen entre els 0 i els 200 m d’altura. Es troben àmpliament representats a les Pitiüses. A Eivissa es troben exemples importants a l’illa d’Encalders (Sant Joan), al voltant de quasi tota la badia de Portmany i a la punta de la torre de ses Portes, a ses Salines. A Formentera la quasi totalitat de l’illa és coberta per plaques de marès juntament amb la crosta de calcàries, amagant la sèrie de terrenys subjacents. Els afloraments més destacables són punta Pedrera i la zona oest de la platja de Migjorn ( marès). [ATC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments