gerreria

gerreria f HIST Ofici, obrador i botiga de gerrer, que fabrica o ven gerres i atuells semblants com teules o cadufos.

El 1396 ja s’esmenta al capbreu de l’arquebisbe Ènnec de Vallterra un hort que abans era gerreria, propietat de Berenguer Vives, molt prop de s’Abeurador , a l’horta de Vila. Sembla que aquesta indústria de fabricació de gerres, olles, teules, etc. continuà en el temps.

A la segona meitat del segle XVII, la família Sant Joan “Joaneda” dominava l’ofici, fins a l’arribada del mestre gerrer Antoni Fiol, mallorquí; el seu únic fill, el prevere, organista i mestre de capella Antoni Fiol vengué el negoci a la Universitat l’any 1701. En aquell moment la gerreria estava situada baix la murada del Portal Nou, junt a la present Vila, en partida i jurisdicció de l’Il·lustríssim i Reverendíssim senyor Arquebisbe, i confinava amb l’hort de s’Abeurador. Tot seguit els jurats feren venir de Mallorca els gerrers Antoni Albertí i Francesc Cabrer.

El 1707 s’entregà la gerreria a Jaume Part, la qual passà el 1709 a Antoni Joan “Joaneda”. El 1726 Joan Albertí signà contracte amb la Universitat per explotar-la. El 1742 s’hi troba el terrissaire Pedro Gamundo. El 1785, segons el bisbe Abad y Lasierra, no hi havia a Eivissa qui treballàs en la indústria del test.

El 1797 el pla de millores de Miquel Gaietà Soler, signat pel bisbe Climent Llocer, entre els nous establiments, fa constar que s’ha establert una terrisseria a càrrec del català Josep Puget i una fàbrica de teules i maons regentada pel també català Josep Ravell. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments