garrafó

garrafó m ZOOL [Serinus serinus, família dels fringíl·lids] Nom que rep a les Pitiüses un ocell petit molt abundant i ben conegut.

El nom ha sofert una metàtesi i així, a la resta de les Illes, a Catalunya i al País Valencià rep el nom de gafarró.

Té un aspecte semblant al dels canaris (Serinus canaria), amb els quals de fet està emparentat, encara que té una mida menor, que pot arribar als 11 cm. Té el plomatge de color gris verdós, que passa a un groc molt lluent al carpó i al pit (més en els mascles). El pit és més blanquinós i tacat de marró, formant un dibuix estriat, especialment als costats. Els mascles, a més, presenten color groc al coll, a la cara i al front.

Es pot trobar per qualsevol àrea de les Pitiüses, especialment a les vores de zones boscoses i de conreus. És freqüent observar-lo fent el seu característic cant a qualsevol punt elevat, fins i tot a jardins i zones humanitzades.

Cria a les Balears, on és sedentari i abundant, encara que no és present a Menorca, excepte a l’hivern i als passos migratoris i, així i tot, de manera escassa. A Eivissa i Formentera arriben exemplars en migració i la població resident s’incrementa amb els que trien aquestes illes per realitzar la hivernada. És justament a l’hivern quan els garrafons, com molts altres fringíl·lids, tenen un comportament gregari, podent-se observar grups importants de desenes d’individus cercant aliment als conreus. Aquestes concentracions poden ser multiespecífiques. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments