flamenc

flamenc m ZOOL [Phoenicopterus ruber, família dels fenicoptèrids, ordre fenicopteriformes] Au aquàtica de mida gran (d’entre 125 i 145 cm de cap a coa).

Es tracta d’un ocell d’inconfusible aspecte gràcies al seu llarg coll, estirat en vol, i l’especial morfologia del bec adaptat per a la filtració de les algues, petits invertebrats i llavors que es troben a l’aigua i al terra de les llacunes on s’alimenta. Per facilitar-ho va aixecant aquestes partícules realitzant una mena de ball amb les potes. En els individus adults el bec, les potes i les plomes cobertores de les ales tenen un color rosat molt intens, mentre que els juvenils són de color gris-marró, i existeixen formes de plomatge intermedi a mesura que creixen.

El seu hàbitat són les aigües obertes i somes salines o salobres, per la qual cosa la localització típica a les Pitiüses és a les salines d’Eivissa i Formentera, especialment als estanys des Codolar, d’Eivissa, on és molt abundant amb grups de centenars d’individus, sobretot a l’hivern. El seu estatus a Eivissa és estival, no reproductor, hivernant i migrant abundant, mentre que a Formentera es considera migrant escàs.

Els darrers anys del s XX i els primers del XXI s’ha produït un increment en la presència de l’espècie a les Pitiüses, coincidint amb la recuperació de l’espècie a partir de l’establiment de colònies de cria importants a la Camarga (França) i Fuente de Piedra (Màlaga), ambdues amb més de 16.000 parelles reproductores. Els anys vuitanta del segle XX la seua presència era irregular a les Pitiüses on només es podien observar petits grups de menys de deu exemplars i gairebé de manera exclusiva a l’hivern, sobretot a Eivissa, on es varen fer cada vegada més habituals i nombrosos. L’any 1993 va ser el primer cop que els ornitòlegs del GEN-GOB Eivissa el detectaren tots els mesos de l’any, la qual cosa ha estat la tònica des de llavors ençà. El seu nombre ha experimentat un increment constant des dels anys noranta del segle XX. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments