falcia

falcia [Apus apus, família dels apòdids, ordre dels apodiformes] f ORNIT Petit ocell molt abundant a les àrees urbanes de les illes Pitiüses. Es tracta d’un ocell estival que arriba cap al mes de març per niar i no se’n va fins a final d’estiu. D’aspecte molt similar a les orenetes de vegades s’hi confon, si bé se’n diferencia clarament per la forma de les seues ales que en conjunt dóna la imatge d’una falç i el seu plomatge de color uniforme i fosc. A més, emet un crit característic mentre va volant i capturant els moscards dels quals fonamentalment s’alimenta. Cria de manera preferent a edificis, on aprofita forats i teules. Com tots els membres de la seua família desenvolupa la seua vida majoritàriament a l’aire, per la qual cosa s’ha adaptat reduint les potes. A les Pitiüses, especialment a alguns illots es pot observar una espècie molt semblant de la mateixa família, la falcia pàl·lida (Apus pallidus) que nia a alguns illots. Més escassa a les Pitiüses, és de costums similars, si bé fa niu exclusivament a penya-segats. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments