falcó

falcó [Falco pelegrinus, Família dels falcònids] m ORNIT Ocell rapinyaire comú a les Pitiüses i caracteritzat per les ales estretes i acabades en punxa, cos esvelt, la cua estreta i la bigotera negra, simulant un barret d’aviador. Fa uns 40 cm. Aprofita els penya-segats per a la nidificació. Per aquesta raó és més fàcil de veure prop de la mar, si bé es pot veure a qualsevol lloc de les illes. De fet és molt fàcil d’observar fins i tot sobrevolant la ciutat d’Eivissa caçant estornells i coloms. No es tenen dades fiables de la població pitiüsa, si bé és força abundant. S’alimenta fonamentalment d’ocells de mida mitjana com coloms, puputs i tords, que caça en vol, fent un picat a més de 100 km per hora. Hi ha una espècie molt similar de la mateixa família, una mica més petita, que es pot confondre amb el falcó, es tracta del falcó torter (Falco eleonorae) que també rep els noms de falcó marí i falcó de la reina. Aquest és un ocell estival a les illes Pitiüses. Aquesta espècie passa els hiverns a Madagascar i amb l’arribada del bon temps es dirigeix a les diferents illes mediterrànies per a la cria. Fa servir l’illa d’Eivissa i diferents illots pitiüsos per a l’establiment de colònies de cria als penya-segats. Es pot diferenciar de l’espècie anterior per la cua més llarga i les ales més estretes, que li donen un aspecte més estilitzat. D’altra banda, és de colors més foscos. Existeixen dos morfos diferenciats pel color de les seues plomes. Així les de la forma clara són grises amb les parts ventrals clares i la forma fosca de color cendra uniforme. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments