escorxador de Vila
escorxador de Vila ARQUIT Conegut popularment com es matadero, s’emplaçava en primera línia de la badia d’Eivissa, en el solar delimitat pels carrers de Carles III, del diputat Josep Ribes i per l’avinguda de Santa Eulària del Riu.
Complia les funcions que li són pròpies com lloc adient per matar, escorxar i esquarterar els animals sota la supervisió del veterinari municipal; també hi havia una oficina per al pagament dels arbitris.
L’any 1881, l’Ajuntament ja havia acordat la construcció d’un nou escorxador i rentadors públics, en el conjunt de mesures higienistes per a la millora de la ciutat. Es ratificà l’acord l’any 1891. L’abril de 1892 es comprà el solar conegut com es prat de sa Feixa, propietat dels hereus de Miquel Martí, per la quantitat de 750 pessetes. L’edificació es començà el 1895 i consistia en un edifici principal molt simple, amb façana a la carretera de Sant Joan. A la porta d’accés es podia llegir que s’havia acabat el 1896.
L’edifici es va anar ampliant i reformant amb el temps, amb tot un seguit de tancats i coberts annexos, per donar resposta a les noves necessitats.
A principi dels anys vuitanta del s XX, per motius higiènics i sanitaris, l’escorxador perdé la seua funció i començà un debat públic per a la seua conservació, donada la gran importància i qualitat arquitectònica, alhora testimoni d’harmonia i últim patrimoni de la badia i del port de Vila. Se’n sol·licità la catalogació per la Comissió del Patrimoni Historicoartístic, la qual després de considerar-ho, va admetre la conveniència de la seua protecció.
Es proposà, entre altres usos, el de Museu de la Mar, aprofitant el seu emplaçament i la seua proximitat a la drassana, coneguda popularment com s’astillero.
Tot va acabar amb l’enderrocament l’any 1982, per emplaçar en el solar un edifici d’aparcaments; només es varen salvar les dues palmeres que tenia al davant. [JPB/MDJ/TMT]
Descàrregues
