escoles d’educadors de temps lliure

escoles d’educadors de temps lliure SOC En el darrer quart del s XX, s’ha produït a les Balears una certa expansió de les activitats educatives en el temps de lleure per a nens i joves.

El 1989, se celebraren a Palma les II Jornades d’Escoles d’Educadors de Temps Lliure. A Eivissa, les institucions públiques (els ajuntaments i el Consell d’Eivissa i Formentera) han jugat un paper important, subvencionant dues de les tres escoles d’Educadors de Temps Lliure existents.

Amb la creació d’aquest tipus de centres es dóna resposta a la demanda creixent per part dels ajuntaments, associacions de veïns, col·legis... de professionals formats en l’ocupació del temps de l’oci. L’alumnat ha d’adquirir tot un conjunt de coneixements teòrics i pràctics que els capacita per exercir les tasques de monitor i director d’activitats de temps lliure.

L’Escola d’Educadors de Temps Lliure Portus Magnus, amb seu a Sant Antoni de Portmany, va ser creada l’any 1973 amb la finalitat de formar monitors i directors d’activitats de temps lliure infantil i juvenil per dur a terme la seua tasca a les nombroses activitats que es realitzaven al llarg de l’any: campaments, marxes i acampades, albergs i colònies, escoles d’estiu, jornades socioculturals i altres. Des de l’any 1965 ja organitzava activitats d’aire lliure amb la denominació de Grup Juvenil Portus Magnus. L’any 1986 va ser reconeguda oficialment pel Govern de les Illes Balears.

La fundació de l’escola va ser promoguda per Antoni Torres Costa que n’és director. Fins al principi del segle XXI ha expedit més de cent títols de monitor i director i ha realitzat més de cinquanta campaments d’estiu, vint-i-cinc albergs coincidint amb temps de vacances de Nadal, dotze colònies d’estiu, vuit escoletes d’estiu i un centenar de marxes i acampades.

L’Escola d’Educadors de Temps Lliure s’Estaló es constituí el 10 d’agost de 1988 com una escola dependent del Consell de la Joventut d’Eivissa i Formentera i subvencionada pel Consell Insular d’aquestes illes. El 1994 se’n reformaren els estatuts i es constituí com a escola independent; d’aquesta manera aconseguí una major autonomia.

La seua finalitat és la formació d’educadors de temps lliure infantil i juvenil d’acord amb els programes oficials de la Comunitat Autònoma. Imparteix els cursos de monitors i de directors de temps lliure, que es divideixen en dues etapes, una teoricopràctica i una altra de pràctiques.

L’Escola de Temps Lliure i Animació s’Espurna fou creada el mes de setembre de 2000, a instàncies de la Fundació Diocesana Isidor Macabich i de la delegació de joventut del Bisbat d’Eivissa i Formentera.

S’hi imparteixen cursos de premonitor, monitor de temps lliure, director d’activitats i animador de pastoral juvenil i cursos monogràfics d’especialització i reciclatge destinats a persones que ja tenen experiència en l’educació del temps lliure. [NGF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments