dot

dot m

1. CULT POP Originàriament el dot és el pagament o els presents que fa el nuvi o la família del nuvi a la núvia o a la seua família com a contraprestació per emportar-se-la —en matrimoni— i com a recompensa per la seua virginitat. Aquest dot havia de ser tornat en cas de trencament del matrimoni i sobretot per causes d’infertilitat.

Amb el pas del temps el dot es converteix en aquella part del patrimoni patern que la núvia rep, com a avançament de la seua part de l’herència (llegítima), o bé per comptes d’ella. Aquest dot se solia donar a les Pitiüses en roba i joies (les prendes), per això sovent es deia que la roba i les prendes li eren descomptades de la seua legítima, buscant d’aquesta manera fugir d’una excessiva fragmentació de les terres del patrimoni familiar que anaven així a mans d’un únic hereu.

El dot assegura a la dona un espai domèstic privat en la línia patrimonial del seu marit. Tanmateix el dot pertany a la dona, però està sota el domini primer del pare i després, un cop ja té descendència, del marit. D’altra banda, aquest dot havia de ser assegurat o augmentat pel marit amb el que podríem anomenar dot indirecte o escreix, que els notaris de les Pitiüses especifiquen clarament que es tracta d’un augment del dot per raó de la virginitat de la futura esposa por cuanto es doncella, en atención a su virtud y honestidad y demás prendas que le acompañan, fórmules sovent emprades en les capitulacions matrimonials o espòlits que s’estipulaven abans de la celebració del matrimoni.

Més o menys a mitjan segle XX era costum que les al·lotes en edat de casar, començassin a preparar el seu aixovar, cosint-lo i brodant-lo elles mateixes, o en alguns casos encarregant-lo a alguna brodadora d’ofici. Emperò aquest aixovar que aportava la núvia no s’ha de confondre amb el dot, estrictament entès com la part corresponent de l’herència patrimonial, tant si era cobrat en terres, com en roba i joies. [CSC]

2. ICT xerna.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments