dispensa

dispensa f CULT POP Fet de ser alliberat d’una regla o llei establerta.

En el cas de les dispenses matrimonials, es refereix a la permissivitat concedida per poder-se casar dins dels graus que el Dret Canònic, en principi, impedia.

A les illes Pitiüses es trobava un alt percentatge de matrimonis consanguinis, que havien de menester dispensa matrimonial eclesiàstica, cosa no gens estranya dins de l’àmbit de les societats tradicionals de la mediterrània, en les quals sempre es preferia retenir les filles o germanes dins el propi grup de parentiu, en lloc de donar-les a altres grups; es parla en aquest sentit de la típica endogàmia mediterrània.

Aquestos alts percentatges de matrimonis consanguinis que havien de menester dispensa eclesiàstica es produïen sobretot al municipi de Sant Joan i a l’illa de Formentera. Però cal dir que una gran proporció d’aquestos matrimonis prohibits corresponien al quart grau de consanguinitat, és a dir, entre fills de fills de cosins, i només un petit grup es casava dins del tercer grau.

Les raons esgrimides per a la sol·licitud de dispensa matrimonial eren ben diferents de les que es trobaven a la Península, on eren la legitimación de la prole i el peligro de la infamia; en canvi a Eivissa s’apunten com a causes principals l’edad superadulta de la oratriz, i la carencia de dote, i a Formentera sovent s’apel·la a la petitesa del lloc.

D’altra banda és molt possible que aquesta endogàmia local fos conscientment buscada per tal d’evitar l’excessiva fragmentació de les terres de cultiu amb la transmissió de l’herència a través de les successives generacions. També era una solució òptima en els casos de perill de fadrinatge.

Diverses cròniques dels segles XVI i XVII contenen testimonis d’aquestes grans proporcions de matrimonis prohibits, que tant les autoritats civils com sobretot les eclesiàstiques, volien aturar i fins i tot castigar. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments