davantal

davantal m INDUM Peça de roba femenina que cobreix la part davantera del vestit.

En la feina té la utilitat de parar les taques i així no sollar el vestit. Aquesta funció tenen els davantals matancers que són peces de roba de drap, de quatre puntes iguals, que fan servir tant els homes com les dones els dies de fer matances .

També apareix aquesta peça acompanyant el vestit de gonella : es tracta del davantal de mostra, fet del mateix teixit que el vestit (dos fils de llana i un d’estopa o de cànem ), és llarg i estret, amb una peça a dalt de més d’un palm d’ample i brodada amb colors groguencs. A baix presenta una via brodada de devers un centímetre d’ample. Els davantals llargs dels vestits de color no es posaven mai amb les joies.

Per portar l’emprendada les dones es posaven el davantal curt, llevat del cas de la gonella negra i el davantal de mostra que sí podien portar prendes. Amb la gonella blanca se solia posar un davantal curt, de seda dibuixada o treballada, o bé llisa, de color marró o negre amb brodats petits que decoren tota la peça.

Més modernament, els vestits de color de mudar anaven també amb davantal curt de seda treballada, mentre que els de diari es complementaven amb davantals llargs d’indianeta,de llista o de filets. Que, quan eren per mudar, no portaven butxaques; però si eren per fer feina, les duien cosides de biaix i planes. Les dones formentereres es feien davantals llargs amb butxaquetes més arrodonides de la base i bufadetes, obertes per la part superior i brodades que servien per portar-hi el mocadoret de mà. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments