cuinat

cuinat m GASTR És un plat típic de la Quaresma, especialment de la Setmana Santa, present a quasi totes les cases de les Pitiüses. Els ingredients són: faves pelades i guixes —posades en remull la nit abans—, uns manats de bleda i de verdura, ceba tendra, nyora, sal, uns grans d’all capolats així com herba sana, també capolada. Els ingredients es van incorporant segons el seu temps de cocció. Es trempa amb un bon raig d’oli, sal i pebrera vermella. A l’hora de menjar-se, se sol amanir amb un raig d’oli cru i unes gotes de suc de llimó. S’acostumava a fer en una olla de fang. La verdura és una planta silvestre, pròpia de la primavera, de la família silene, que els mallorquins anomenen colissos. Antigament se solia fer una ollada de cuinat el Dimecres Sant, a fi que duràs fins al Dissabte de Glòria. S’escalfa l’olla cada vegada abans de servir-se, encara que algunes famílies molt religioses tenien per sacrifici no encendre foc durant aquetos dies tan assenyalats i es menjaven el cuinat fred. [AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments