coscoll

coscoll m BOT [Quercus coccifera] Arbust o arbret de la família de les fagàcies , generalment de fins a 2 m d’alçada, però que pot arribar a tenir-ne fins a 4 m si és respectat per l’home.

Les tiges presenten una escorça cendrosa i llisa. Els brots tendres estan coberts de toment estrellat que cau aviat. Les fulles són ondulades, ovades o oblongues, dures, lluents i amb el marge dentat espinós. Surten alternes, tenen, encara que són molt variables, d’1,5 a 4 cm de llarg i persisteixen sense caure de dos a tres anys.

Floreix a la primavera, fructifica al cap de dos anys i dóna les bellotes bordes, aglans de forma ovoide amb una cúpula llenyosa d’esquames punxegudes.

Aquesta espècie és característica d’una variant de la màquia eivissenca Cneoro-Pistacietum lentisci, pròpia de sòls més profunds i de major capacitat de retenció d’aigua. És una planta de distribució mediterrània. Abunda a Eivissa i falta a Formentera.

Popularment s’ha cregut que menjar els seus fruits produeix la sordesa. Les soques s’usen per fer llenya i mànecs d’eines de camp. [CGT/NTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments