cos

cos m

1.
ANAT Agregat de totes les parts materials que constitueixen l’organisme d’una persona o d’un animal. p ext Persona humana vivent, quan es pren la part pel tot. Així, hom pot dir, p ex, “saps que ha menjat de molt, aquest cos”.

2. DIAL Difunt. [MTT]

3.
INDUM Part d’un vestit que cobreix el tronc, que va de la cintura fins al coll però sense mànegues , les quals, fins al s XIX, es varen considerar independents i se solien fer d’una roba diferent. En podem destacar el guardapits o jupetí , el justacor justacòs justet , el coleto o gec, a més del cosset .

La veu cos també es refereix a la part del vestit que cobreix el pit de les dones. És una peça que es fa amb molt poca quantitat de tela, generalment de la mateixa que el vestit, encara que no sempre.

Des del començament del s XVII la documentació illenca també ofereix un significatiu nombre de cossos. S’hi esmenten el cos de basquinya, el cos de brial, el cos de camisa ( corporal), cos de faldetes, cos de gipó, cos de gonella o gonelleta i cos de mànegues. [LMP]

1 DIAL loc Anar en cos de camia: anar sense cap altra roba damunt la camisa.

2 loc Anar en cos de mànegues: anar en mànegues de camisa, és a dir, sense jac damunt el guardapits.

4.
DIAL loc Fer des cos: defecar.

5.
cos de paret ARQUIT Cada cara de les parets d’un edifici. 1 cos d’edifici: costat d’una casa; ala d’un edifici.

6.
DIAL Gruix o consistència material d’alguna cosa.

1 cos d’agulla Grandària del forat de l’agulla de cosir.

2 cos del vi Qualitat del vi.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments