corbata

corbata f

1.
INDUM/CULT POP Tira de seda, de mussolina, etc., que es porta al voltant del coll, llaçada o nuada a la part del davant.

El 1901, Víctor Navarro deia que a Eivissa els jóvens portaven un vestit que podia qualificar-se d’elegant amb camisa planxada, coll recte endoblat i una corbateta de color feta de seda, nuada de tal manera que només quedava a la vista el nuu i una petita part de les puntes, que s’amagaven per l’obertura de la camisa.

El 1944, Isidor Macabich i Josep Tur Riera afirmaven que aquesta estreta corbata de color es corresponia amb el vestit més modern, de gerga d’estam.

Segons Joan Castelló Guasch , la corbata moderna havia suplantat el mocador que es portava al voltant del coll, quan el pagès eivissenc s’anà adaptant, progressivament, a la manera de vestir pròpia de la ciutat ( corbatí i xalina).

La funció del mocador havia estat evitar que la suor sollàs el coll de la camisa. [LMP]

2.
DIAL loc Hi ha un estribot tradicional que diu així: “En venir sa hivernada, / si Déu vol primerament, / em vull fer una mudada / que així mateix tengui preu: / una corbata de llista / i un capell color de neu / que faci lluentorada / en ser que surti es solell”


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments