columbofília

columbofília ESPORT A Eivissa es practica la columbofília missatgera, que es basa en l’agut sentit de l’orientació que tenen aquestos animals per establir competicions de velocitat i de fons.

Consisteix a traslladar els coloms a punts més o menys llunyans fora de les Pitiüses i amollar-los perquè tornin als seus colomars. Els punts de solta són generalment, a la península Ibèrica, la zona de València, La Manxa i fins i tot Extremadura i Portugal.

El dia abans del trasllat dels coloms al punt d’amollada es fa la tria dels que hauran de viatjar, s’engabien en gàbies de transport i s’anellen a la seu de cada societat, moment en què també es posen tots els rellotges dels participants a zero i es precinten. El control de l’arribada dels coloms es fa mitjançant anelles especials i diferents per a cada solta, quan el colom arriba se li treu aquesta anella i s’introdueix en una capsuleta i aquesta dins el rellotge en el qual queda així registrada l’arribada de cada un dels animals.

Les condicions meteorològiques són molt importants en aquest esport, ja que poden ocasionar la pèrdua de gran part dels coloms amollats. Cal tenir en compte que aquestos coloms missatgers reben una alimentació acurada, se’ls fa fer un entrenament ben estudiat, se’ls posen diverses vacunes i duen un control veterinari periòdic, de manera que els millors poden arribar a valer més enllà de les cent mil pessetes.

Els colomars on es tenen els coloms solen comptar amb parts diferenciades per als coloms de cria, els colomins o coloms joves, per a les femelles i mascles de solta.

A Eivissa existeixen tres societats columbòfiles: el Club Columbòfil Missatger Eivissa , el Club Columbòfil de Santa Eulària i el Club Columbòfil de Portmany que realitzen activitats en comú i comparteixen un camió per al transport dels coloms als llocs de solta.

Durant uns anys es va publicar a Eivissa la revista Colombófilos a pesar de todo en què es tractaven temes d’actualitat i interès per als aficionats a aquest esport. [AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments