ciprínids

ciprínids m pl ICT Família de peixos d’aigua dolça que inclou el 80% de les espècies de l’ordre dels cipriniformes . Es distribueix per Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Àfrica. Els seus membres es caracteritzen per l’absència d’un estómac i l’allargament de l’intestí en el seu lloc. Això va en relació amb una alimentació amb poc valor alimentari i de difícil digestió. A més d’això, tenen escates cicloides, radis segmentats a les aletes i la bufeta natatòria dividida en dos lòbuls que connecten amb l’esòfag per un contacte pneumàtic. A la col·lecció del Museo de Ciencias Naturales de Madrid, es conserven diversos exemplars de dues espècies de peixos del riu de Santa Eulària , totes dues d’aquesta família. Són Barbus sclateri ( Barbus bocagei sclateri) i Rutilus lemmingii, que varen ser recollits pel naturalista Eduard Boscà i Casanovas en la seua visita a Eivissa l’any 1882. Aquestes dues espècies tenen una distribució molt localitzada a la península Ibèrica, i per això mateix la seua presència a Eivissa és important biogeogràficament. Malauradament, l’any 1979 Ignacio Doadrio els va buscar al riu de Santa Eulària, però només hi va trobar gambúsies i carpes. Abans, també Benigno Elvira els havia cercat prop de la desembocadura amb els mateixos resultats, circumstància que fa que hom els consideri extingits, i alguns autors fins i tot dubten si mai han estat presents a Eivissa (no hi ha cites de cap altra illa balear) i justifiquen la cita de Boscà com un error d’etiquetatge. La carpa abans esmentada també és un representant d’aquesta família. Es tracta d’una espècie introduïda, molt coneguda per tothom, que l’home amolla a basses i safareigs per combatre els moscards. Aquestos peixos poden arribar a fer 1 m de llarg i uns 20 kg de pes. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments