cinquantena

cinquantena f HIST Cadascun dels quatre grups de consellers que tenia l’antiga Universitat d’Eivissa i Formentera i que, per sorteig i amb una alternança no sempre regular, formaven part del seu Consell General .

Cada cinquantena rebia el nom d’un dels quatre sants evangelistes i hom suposa que el nom de cinquantena li venia perquè, almenys en teoria, havia d’estar formada per cinquanta persones; però a Eivissa, segurament per la manca de persones adients per a tal càrrec, estaven integrades per grups amb un nombre irregular de membres, que podia oscil·lar entre vint-i-cinc i quaranta o quaranta-cinc possibles consellers.

Així, per exemple, la cinquantena que va sortir elegida l’any 1619, la de Sant Mateu, estava formada per 37 noms, la dels anys 1673-1674, també de Sant Mateu, per 40, i ja el s XVIII, la del 1715 al 1717 fou de 27 i la del bienni 1718-1719, una de les més nombroses, va ser de 47 persones.

A l’igual dels altres càrrecs de la Universitat, la llista amb els noms dels candidats a exercir com a consellers es treia pel sistema anomenat de sac i sort i la bossa on es guardaven els noms de les persones que formaven cada cinquantena era la bossa de la conselleria.

A partir de les Ordinacions del 1686, ratificades el 1751, s’introdueix una petita modificació, ja que fins aquell moment estaven dins l’esmentada bossa les llistes completes. Com sigui que això no semblava pràctic, les substituïren per quatre redolins amb els noms dels quatre sants evangelistes que els donaven nom, quedant les mencionades relacions de candidats tancades damunt la taula durant l’extracció.

Les persones elegides serien consellers del Consell General aquell any —que es va convertir en un bienni a partir de l’aplicació del Decret de Nova Planta a Eivissa (novembre del 1723)—, ja que eren càrrecs anuals, segons les ja esmentades Ordinacions. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments