captius o catius, dret de

captius o catius, dret de  DR/HIST Dret que cobrava l’antiga Universitat al propietari de cada esclau que entrava o sortia de l’illa.

La quantitat, durant els s XVII i XVIII, era de 10 sous en diners, o en plata si l’amo era estranger.

Com succeïa amb els altres impostos, la gestió del cobrament es donava cada any a subhasta, a la plaça de la Torreta (actual plaça de la Catedral) i “altres locs públics acostumats”. S’adjudicava, com és lògic, a qui licitava més alt; el termini de la concessió d’aquest dret era entre l’1 d’abril i el 31 de març de l’any següent, encara que anys després (a partir del bienni 1724-1725) passà a ser des de l’1 de juny fins al 31 de maig de l’any vinent.

El preu que es pagava per l’adjudicació havia de ser en moneda de billó i l’arrendador el feia efectiu al clavari (abans es pagava al moneder ), en tres pagaments quadrimestrals (encara que durant el bienni 1712-1713, excepcionalment, s’establí que es fes en un pagament únic, el dia de Nadal). L’arrendador era qui assumia tots els riscos i perills, ja que la Universitat se’n rentava les mans.

El governador , els jurats i totes aquelles persones que determinàs el Consell General estaven francs de pagar aquest impost. L’arrendador havia d’entregar, com a aval de la seua gestió, les fiances que dictàs el síndic i pagar deu sous, tant al secretari com al corredor. Aquesta quantitat pujà a trenta sous durant l’exercici 1712 -1713. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments