capità general

capità general  m HIST

1.
Un dels títols que reberen, des de mitjan s XVI, els governadors de les illes Pitiüses. Als documents aquest títol pot aparèixer de diferents maneres: governador i capità general, lloctinent de Governació i capità general, etc. El primer governador que es té documentat és Ferran de Sanoguera , que ocupà el càrrec entre el 1570 i el 1593. Aquest títol es perdé a partir de l’aplicació del Decret de Nova Planta, moment en què el càrrec passà a ser el de governador militar i polític.

2.
A partir de l’aplicació del Decret de Nova Planta, el capità general seria la màxima autoritat de les illes Balears, amb unes atribucions molt àmplies sobre el conjunt de les illes, ja que existia anteriorment un governador per a l’illa de Mallorca, un altre per a la de Menorca i un tercer per a les illes Pitiüses. El governador de Mallorca només tenia atribucions sobre la resta d’illes en el cas d’apel·lacions a sentències dels governadors de Menorca o d’Eivissa. Amb la nova situació, el capità general era la màxima autoritat militar, presidia la Reial Audiència i era el cap superior polític i judicial.

Pel que fa a les nostres illes, era el responsable, com a president de la Reial Audiència, del nomenament dels regidors de l’Ajuntament d’Eivissa, a proposta del governador militar i polític d’Eivissa, que l’havia triat d’una terna presentada pels jurats de la Universitat.

Amb la Constitució de 1812 i la corresponent separació entre els diferents poders, el capità general conserva només el càrrec de màxima autoritat militar.

El vell model es recuperaria al llarg dels diferents períodes en què es restaurà l’absolutisme (1814-1820 i 1823-1833), i seria abolit definitivament en el regnat d’Isabel II.

A l’inici de la Segona República (1931), i com a conseqüència dels canvis que es feren a l’estructura militar de l’Estat espanyol, el càrrec passà a rebre la denominació de comandant militar, i durant la Guerra Civil es canvià aquesta per la de comandant general. L’any 1940 es recuperà la denominació de capità general, que s’ha mantengut fins al 1984, en què es reimplantà l’anterior de comandant general. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments