cap d’olla

cap d’olla  m ZOOL Nom que reben dues espècies de mamífers marins, cetacis representants de la família dels delfínids. Els seus cossos són esvelts i allargats, i en destaquen el cap globós d’on els ve el nom. Ambdues espècies són prou comunes a la Mediterrània occidental. Elcap d’olla negre (Globicephala melaena) és de color fosc amb taques blanques i negres a la part inferior. Té el bec molt curt, l’aleta dorsal llarga i corbada i les anteriors llargues i estretes. És social i generalment viu en grups de 20 a 30 individus, bé que ocasionalment arriben als 100 animals. S’alimenten sobretot de polps i calamars i l’aparellament es pot produir al llarg de tot l’any, sobretot a la primavera i l’estiu. El període de gestació és de 16 mesos i passen de 3 a 4 anys entre naixements. Elcap d’olla gris (Grampus griseus) pot arribar a fer 3’5 m de llarg. Té la part dorsal de color gris, sovent amb ratlles clares, i la part ventral de color blanc i grisa. Normalment s’observa en grups reduïts, d’uns 10 individus, però se n’han arribat a veure grups d’uns 100. És freqüent que segueixin els vaixells. Com el cap d’olla negre, basa la seua dieta en cefalòpodes. [JCP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments