boxa

boxa  f ESPORT Les primeres notícies d’aquest esport daten dels anys 1933-1934, segons les fonts orals d’alguns exboxejadors. A Santa Eulària hi hagué exhibicions i combats, i també hi entrenaven, entre d’altres, Vicent Ferrer “Caseres”, Vicent Bonet Clapés “Rosa”, Marc Colomar, Joan Marí i Pere Andreu, que era federat. En aquesta època, Gironès, boxador català, venia de vacances, l’estiu, i s’hostatjava a l’hostal Buenavista. Havia estat campió d’Europa i posteriorment anà al campionat del món de boxa. Gironès era entrenat per Primitivo Pérez Sánchez, també català i llavors exboxador, que fundà el Boxing Club Santa Eulària l’any 1933. Entrenaven i feien guants a Santa Eulària, a la fàbrica de llum d’en Roger. Els combats tenien lloc al cinema d’aquesta població i a la societat recreativa de l’esportiva.

A partir de l’any 1946, i ja en una segona època, la boxa començà una etapa en la qual hi havia molta afecció. Es destacava, sobretot, Josep Comes Rodrigo , més conegut com “el tigre valencià”, amb combats molt interessants, com per exemple contra Lillo i, sobretot, les revenges contra Vera.

Comes és un cas curiós per la gran quantitat d’anècdotes que se’n coneixen, d’entre les quals caldria destacar la següent: la temporada 1949-1950 vengueren dos boxadors de Barcelona; un era professional de segona categoria i l’altre amateur. Un eivissenc conegut com Pla Roig avisà Comes del combat d’aquests dos amb altres eivissencs, els quals sagnaven per la duresa d’aquella vetlada. Comes es va presentar com un desconegut inexpert que va tombar els boxadors catalans. Aquests dos, pocs dies després, varen veure unes fotos de Comes boxant, exposades a Foto Cine, i s’adonaren de la verdadera identitat del “tigre valencià”. Els dos boxadors catalans recriminaren Comes i aquest els respongué que s’havien aprofitat dels eivissencs.

Els llocs d’entrenament i de competició més habituals eren Educació i Descans, el Teatre Pereira, el garatge Adrover (llavors davant l’actual Escola d’Arts i Oficis) i el cinema Capitol (abans al passeig de Vara de Rey).

El capità Bellido, un sergent d’intendència anomenat Arturo i dos brigades d’artilleria, que dirigien Educació i Descans, promovien la boxa a la ciutat d’Eivissa. Les vetlades boxístiques eren organitzades pel Frente de Juventudes. Entre els anys 1946 i 1950 les entrades costaven 4 pessetes a les cadires de prop del ring i 3 pessetes la general. Els millors boxadors guanyaven, al principi, entre 10 i 15 pessetes per cada combat, i Comes fins i tot arribà a guanyar 500 pessetes en algun combat i 1.000 en una ocasió en què li feren un regal.

A més de Comes, cal destacar un boxador eivissenc que fou professional, Vicent Costa Torres “Miroles” , que competia molt a Palma de Mallorca, on hi havia un nivell boxístic  elevat. Altres boxadors que es troben sovent als cartells anunciadors de l’època són: Roig, l’Avi I i II, Sendic, Santi, Tur, Clapés, Torrilles, Corda, Damià, Ribas, Rufino, Polònia, Marí, Ramis III, Rosselló, Bonet, etc.

Finalment, la tercera etapa de la boxa a les Pitiüses començà amb Vicente Grimaldo Calvo , que fou el delegat federatiu la dècada dels anys setanta i ho deixà de ser la temporada 1978-1979. Es pot afirmar que en aquesta data la boxa a Eivissa i Formentera arribà a la seua fi.

Durant aquests anys, Grimaldo impulsà la boxa. L’Ajuntament d’Eivissa cedí el gimnàs de l’institut de batxillerat Santa Maria d’Eivissa per poder-hi fer guants. En aquests anys s’organitzaren algunes vetlades a la plaça de braus, i fins i tot una a Formentera. També es desplaçaren alguns boxadors entrenats per Comes i per Grimaldo a Palma de Mallorca, menys vegades de les previstes, per problemes econòmics fonamentalment. Hi havia també el Boxing Club Eivissa . [AST]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments