bogamarí

bogamarí  m DIAL/ZOOL

1.
Nom donat als equinoderms de la classe dels equinoïdeus. Aquest nom és un mossarabisme balear i el sinònim més usat al continent és garota. Els gèneres més comuns són Arbacia i Paracentrotus.

2.
bogamarí negre [Arbacia lixula, família dels arbàcids] Fa uns 6 cm de diàmetre i és de forma semiesfèrica bastant deprimida. Les punxes són llargues, com la meitat del diàmetre del cos. L’àrea membranosa sense punxes al voltant de la boca és gran. El color és negre, però els jóvens són més clars: les closques sense punxes són de color verdós o rosat i amb una gran obertura a la part de la boca. Viu als primers metres sota el nivell del mar en zones rocoses i praderies de fanerògames i s’alimenta d’algues.

3.
bogamarí de roca [Paracentrotus lividus, família dels equínids] Té el cos semiesfèric aplanat per la cara oral, de fins als 7 cm de diàmetre. Les punxes arriben a fer els 3 cm de llarg. L’àrea membranosa al voltant de la boa és més petita que en l’espècie anterior. El color és molt variable: negre, verdós, violaci, marronós, etc. La closca sense punxes és verdosa amb una obertura petita a la part de la boca. Les gònades madures de color taronja són bastant apreciades gastronòmicament. Viu als fons rocosos en grups nombrosos, associat a l’anterior, fins als 80 m de profunditat. Excava cavitats semiesfèriques a les roques. Amb freqüència s’emmascara amb algues, fragments de closques, pedretes, etc.

4 bogamarí violeta [Sphaerechinus granularis, família dels toxopnèustids] És menys freqüent que els anteriors. El cos és hemisfèric o aplanat, de fins a 15 cm de diàmetre. El color és violeta o rogenc i les punxes són curtes —de fins a 2 cm—, poc punxegudes i amb l’extrem blanc. La closca buida és verdosa. Viu als fons rocosos i a les praderes de posidònies des dels 3 fins als 80 m de fondària. Excava cavitats a la roca. [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments