berbena

berbena BOT [Verbena sp, família de les verbenàcies] Gènere de plantes herbàcies o poc lignificades, de fulles oposades i flors de diferents colors, procedents sobretot d’Amèrica. Moltes espècies són conreades en jardineria, habitualment per cobrir la terra formant tapissos vegetals florits.

Són plantes molt apreciades per la seua prolongada floració i facilitat de cultiu, especialment les berbenes híbrides, de fulles ovalades i flors d’un centímetre de diàmetre, molt oloroses, monocromes o bigarrades. Floreixen durant la primavera, l’estiu i la tardor. Creixen en exposició directa al sol i s’adapten a qualsevol tipus de terra, però agraeixen la que sigui trisa, substanciosa i femada. Necessiten l’aportació de fertilitzants abans de la floració i ser regades regularment durant l’estiu. Es multipliquen per llavors durant la primavera, fent-ne un planter, o per esqueix, a la primavera i a la tardor.

La berbena per excel·lència —espècie Verbena officinalis— és una planta herbàcia perenne, de tija quadrangular, pilosa, de 60 a 80 cm d’alçada, fulles de contorn oblong triangular molt dividides, i flors petites agrupades en llargues espigues terminals. Viu en herbassars ruderals i vores de camins una mica humides.

Com a planta medicinal té moltes aplicacions i un gran prestigi màgic, sobretot de cara a suscitar l’amor de l’al·lota desitjada. Aquests encanteris requereixen que la berbena es reculli la nit de Sant Joan, abans de la sortida del sol. [EPM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments