bandera

bandera f SOC

1 Símbol que representa la pertinença a un estat, comunitat, etc., mitjançant un tros de tela, ordinàriament rectangular. La bandera d’Eivissa i Formentera és el resultat de l’adaptació de l’antic penó de la Universitat, que es conserva a l’Ajuntament d’Eivissa. Consta de les quatre barres catalanes i d’un castell de set torres a cada angle. El seu ús recent té l’origen en una proposta de l’Institut d’Estudis Eivissencs que gradualment fou acceptada per totes les institucions i la societat de les Pitiüses.

2 Hi ha banderes que serveixen de distintiu de naviliers, o de senyals marítims, o bé, són simples ensenyes indicatives del port de matrícula. Aquestes últimes varen ser creades per reial ordre de 4 d’agost de 1845. No són més que un senyal que s’havia d’hissar al pal major a la vista d’un altre vaixell, per tal que se’n pogués identificar el port en el qual estava matriculada l’embarcació. Actualment, amb els mitjans de comunicació moderns (ràdio), ha perdut efectivitat, i, encara que continua vigent, és poca cosa més que un record del passat.

La d’Eivissa és blava, amb un quadrat groc enmig. En els períodes en què Eivissa era, des del punt de vista marítim, dependent de la Comandància de Palma de Mallorca, els vaixells s’havien de matricular per força allà i, per tant, havien de dur l’ensenya d’aquell port. Aquesta situació s’esdevengué del 25 de juliol de 1867 fins a 1869, i del 29 d’octubre de 1890 fins al 15 de febrer de 1896.

Tot i que l’ensenya blava i groga d’Eivissa no és sinó un senyal de matrícula marítima, el fet que, amb la desaparició de les institucions de govern insulars, fossin oblidats els símbols de l’antiga Universitat, afavorí que sorgís l’errònia creença, en alguns sectors de la població, que era aquesta la bandera d’Eivissa. [PVG/ERM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments