Zornoza Bernabeu, Rafel

Zornoza Bernabeu, Rafel (Pinoso, Alacant 1915 — Eivissa 1997) MÚS/ENSENY Mestre d’escola, músic i director musical.

Vengué a Eivissa als 2 anys amb els seus progenitors, ja que el seu pare havia estat destinat a Eivissa com a cap de l’Oficina de Telègrafs. Estudià el batxillerat a l’Institut d’Eivissa i música amb Florenci Durany Grau a l’Escola Municipal de Música d’Eivissa; rebé coneixements de violí amb el mestre Joan Mayans Marí, primer, i amb Josep Marí Oliver “Seguinet”, després; continuà estudiant el violí pel seu compte de forma autodidàctica.

Durant la Segona República va anar a Madrid a estudiar per a telegrafista, però la situació política es complicà i tornà a Eivissa sense acabar aquells estudis. A l’inici de la Guerra Civil espanyola, l’any 1936, fou incorporat a l’exèrcit, on estigué fins al 1942. Durant aquell temps estudià el batxillerat superior i magisteri, i obtengué el títol de mestre. Actuà com a violinista amb els grups de música que amenitzaven el cinema mut als teatres Serra i Pereira d’Eivissa i en diverses orquestrines de ball, a més de ser el fundador de l’orquestrina Samba.

L’any 1939 ingressà com a músic d’instrument de corda a la Rondalla La Afición , de la direcció de la qual es va fer càrrec l’any 1944, per substituir el director-fundador Antoni Torres Riera, que havia dimitit. Hagué de deixar aquest càrrec de director un any després, en haver obtengut per oposició el seu ingrés al cos de mestres d’escola; per aquest motiu va ser traslladat a la localitat d’Almatret (Lleida), on fundà un cor, posteriorment a la província d’Almeria i, després, a la localitat de Beranuy (Osca), on creà una orquestrina.

L’any 1951 fou destinat a Eivissa i exercí com a mestre a l’Escola Preparatòria de l’Escola d’Arts i Oficis. Aquell mateix any es féu càrrec novament de la direcció de la Rondalla La Afición, a petició dels seus integrants, agrupació que havia estat a punt de desaparèixer perquè, durant els anys d’absència de Rafel Zornoza d’Eivissa, s’havien separat alguns dels seus músics per fundar la Rondalla de la Juventud. Rafel Zornoza aconseguí tornar a unir els músics reintegrant-los tots a la Rondalla La Afición, fent reviscolar de nou aquesta agrupació musical de pols i pua. Amb l’arribada de Zornoza revisqueren els principis fundacionals d’aquesta rondalla: l’amor a la música i fer la caritat mitjançant els concerts i les actuacions de l’agrupació.

A la darreria de la dècada de 1950, Rafel Zornoza promogué la creació de l’estudiantina de l’Institut d’Ensenyament Mitjà Santa Maria d’Eivissa, coincidint amb l’arribada a l’illa del catedràtic i cap d’estudis de l’esmentat institut, Antoni Tormo Garcia ; amb aquesta estudiantina ajudà a animar les nombroses activitats estudiantils i festives del moment.

Durant l’exercici de mestre a l’esmentada escola preparatòria va aconseguir nombrosos premis provincials i nacionals per la confecció de murals i altres eines pedagògiques, a més d’haver estat distingit, l’any 1965, amb el Diploma Nacional de Mestre Distingit. L’any 1971 deixà la seua feina de mestre a l’Escola Preparatòria de l’Escola d’Arts i Oficis i es traslladà a treballar a l’Escola Joan XXIII, dependent del bisbat d’Eivissa.

L’any 1973, inicià relacions d’amistat amb alguns francesos de la ciutat de Casseneuil (França), que estiuejaven a Eivissa i que s’havien fet amics seus en veure la seua labor a la Rondalla La Afición. Gràcies a aquestos contactes, els integrants d’aquesta agrupació musical feren intercanvis anuals amb aquella ciutat francesa, i arribaren a rebre la distinció de Ciutadans d’Honor de Casseneuil. Compatibilitzà també la seua feina de mestre d’escola amb la de professor de música a les escoles de la Consolació i Joan XXIII d’Eivissa.

Durant la dècada de 1970, la Rondalla La Afición aconseguí tenir al voltant de 150 membres músics. L’any 1979 fou nomenat Soci d’Honor de la Delegació a Eivissa de les Joventuts Musicals. El 21 de novembre de 1979, per motius personals, comunicà mitjançant una carta publicada al Diario de Ibiza que deixava la direcció efectiva de la Rondalla La Afición en mans del seu alumne Josep Maria Riera Ribas, encara que mantengué una discreta presència dins de l’agrupació. El 16 de desembre de 1979, Rafel Zornoza rebé un multitudinari homenatge públic al Cine Cartago, amb actuacions i manifestacions diverses d’admiració i agraïment per la seua feina al cap de l’esmentada agrupació musical. L’any 1980, es jubilà de la seua feina de mestre i també anà deixant, a poc a poc, la seua tasca dins de la Rondalla La Afición.

L’any 1984, fou nomenat Soci d’Honor de l’Associació Pro Música de les Pitiüses. A partir d’aquell moment, rebé nombroses i multitudinàries manifestacions d’agraïment per la seua popularitat aconseguida per la labor i l’entusiasme amb què havia portat a terme la seua afició musical, sent mestre i guia de diverses generacions d’eivissencs. A principi de la dècada de 1990 assistí a la inauguració d’un carrer que l’Ajuntament d’Eivissa havia acordat dedicar-li al barri de Cas Serres de Dalt; aquesta distinció va ser promoguda per l’Associació Pro Música de les Pitiüses. [JaTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments