Xico Sala, font d’en

Xico Sala, font d’en TOPON Font de Sant Carles de Peralta, vénda de sa Marina, situada al peu del vessant de llevant del puig des Molí, al cim del qual hi ha el molí d’en Salvador, just a la vora del camí que va de cala Mestella a Sant Carles, a menys d’1 km del nucli del poble.

Respon de manera gairebé arquetípica al model habitual de font que es troba arreu d’Eivissa, adaptada al subministrament per al consum humà, l’abeurada del bestiar i l’aprofitament agrícola. El naixement d’aigua es troba davall del camí general abans esmentat. Una estructura de maçoneria amb els paraments emblanquinats, és a dir, allò que popularment s’anomena capella, cobreix aquest naixement. Com és habitual es davalla fins al fons mitjançant una escala, que presenta un primer tram descobert, flanquejat per pedrissos enllosats superiorment. Aquesta escala presenta, així mateix, un petit llindar ressaltat que impedeix l’entrada d’aigua bruta d’escorrentia a l’interior de la font, element també comú en les fonts d’arreu de l’illa.

El buit d’accés, tancat per una porta de fusta de factura recent, col·locada possiblement en substitució d’una d’anterior, està rematat en arc d’ansa-paner, corresponent al perfil de la volta en baixada del tram cobert del passadís. L’interior de la font està constituït per una gran arqueta de planta sensiblement oval, coberta amb una volta que és prolongació de la de canó en baixada que cobreix el segon tram de la galeria escalonada d’accés. L’aigua arriba a l’arqueta a través d’una fibla que s’obre a la paret mitjançant un buit cobert en arc apuntat construït per aproximació de filades.

En temps passat, quan el cabal era major, una conducció, que té un primer tram subterrani que passa per sota la plaça de la font i un segon a cel obert a manera de séquia, duia l’aigua del naixement a un safareig regulador, des d’on era distribuïda pels camps de cultiu o evacuada en cas d’excés de cabal. En començar el s. XXI aquest safareig està cobert amb un forjat modern de biguetes de formigó i sembla que l’aigua s’empra per al consum domèstic. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments