Xic Ros, molí d’en

Xic Ros, molí d’en ARQUIT Antic molí fariner de vent de Sant Carles, vénda de Peralta, situat al cim del puig d’en Gat, a ponent del coll des Figueral, devora una casa pagesa en ruïnes.

L’entorn, constituït per feixes de secà ja abandonades, està sent progressivament cobert pel bosc. Només en resta devers un terç en alçada de la torre, de petit diàmetre i construïda en maçoneria comuna. Per l’aspecte que presenta i la gran quantitat de runa amuntegada devora la torre, sembla que fou parcialment enderrocada, tal volta per aprofitar la pedra per a altres construccions.

Compta amb una única porta d’accés, orientada cap a la casa i unida amb el pati d’aquesta mitjançant un carreró, és a dir un camí tancat lateralment per parets de pedra. A més, el mur està perforat per tres finestrons, de dimensions semblants a forats de bastida, oberts a intervals regulars i ordenats simètricament respecte a la porta. Així mateix, a l’interior, cobert de vegetació, es conserven restes de l’antic referit de pastat de calç.

Segons la història oral, ja recollida per Marí Cardona, sembla que abans de la Guerra Civil la torre encara es trobava completa i coberta amb la caperulla. També d’acord amb Marí Cardona, sembla que la seua construcció és molt anterior a 1870, i que no hi ha cap notícia de l’època de la seua activitat. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments