Wallis

Wallis ONOM Cognom que va arrelar a Eivissa arran de la boda contreta l’any 1791 entre Edmund Greene Wallis Polard, anglès natural de Menorca, i l’eivissenca Antònia Gota-redona Palerm. Edmund havia vengut a Eivissa com a cònsol britànic després de la recuperació de Menorca per part d’Espanya. Abans de l’ocupació espanyola havia venut una casa que posseïa a Menorca, vora el camí de Sant Felip, heretada dels seus pares, Joan Wallis i Anna Polard.

Del matrimoni entre Edmund Wallis i Antònia Gota-redona nasqueren els germans Joan, Edmund i Ignàsia Wallis Gota-redona. Joan, el major, es casà abans de complir 20 anys amb Vicenta Valls Escandell, una vídua que ja rondava els 35 i que encara li va donar quatre fills i una filla. Joan Wallis es va dedicar al comerç i es convertí en un dels principals hisendats de l’illa. Els fills seguiren la trajectòria del pare i augmentaren el patrimoni de la família. Les activitats consulars que exerciren quasi tots ells ressonen encara en la denominació de cas Cònsol d’algunes finques que els varen pertànyer.

Edmund, seguint el doble rumb que li permetia la seua sang, s’establí a Anglaterra, es casà amb la londinenca Francesca Frasser, obtengué la nacionalitat anglesa i, com a comerciant, viatjà per una gran multitud de països amb passaport britànic; però passà els darrers anys de la seua vida a Eivissa, on va morir l’any 1840, dos anys després de casar-s’hi la seua filla Francesca, nascuda a Malta, amb Marià Tur Llaneres, i dos abans que se n’hi casàs una segona anomenada Stel·la, també natural de Malta, amb Josep Hernández “Patrici” Palau. Ignàsia, a l’edat de 17 anys, es va casar amb Marià Rosell Taltavull, i a través de la seua filla Antònia Rosell Wallis acabà convertint-se en àvia de Recared Jasso Rosell, alcalde de Vila els anys 1912-1913.

El cognom Wallis s’extingí a Eivissa la segona meitat del s. XX amb la mort dels germans Marià, Miquel i Ignasi Riquer Wallis (de can Montero) i de la seua cosina segona Georgina, també Riquer Wallis, tots ells rebesnéts d’Edmund Wallis Polard i d’Antònia Gota-redona Palerm. [JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments