Vilella, Ramon de

Vilella, Ramon de HIST Donzell català, hereu d’Arnau Renard juntament amb el cavaller Berenguer de Castellterçol, en allò tocant als drets de tres quartes parts del feu de Formentera.

Per dos pergamins conservats a l’Archivo Histórico Nacional se sap que el 2 de maig de 1298 Dalmau de Montoliu, degà de la seu de Tarragona, havia signat l’ordre de compliment de la sentència promulgada a favor d’ambdós hereus, perquè se’ls entregàs l’illa i els fruits que s’hi haguessin produït durant els disset anys precedents, a més de 800 sous de costos. Ramon Lancer, aleshores paborde d’Eivissa, fou delegat per a la seua execució, però com que no pogué ni menys parlar amb la part condemnada, la comunitat de frares agustins del monestir de Santa Maria de la Mola la declarà contumaç i recorregué al braç secular.

El dia 30 d’aquell mes, Ferrer de Montpalau i Arnau Escrivà, en nom del batle dels senyors eclesiàstics, Guillem Escrivà, engegaren els frares i els prengueren totes les possessions, també els mobles i la quarta part que en posseïen per donació reial, i les posaren en cap de Berenguer de Castellterçol i Ramon de Vilella. Aquestos fets foren denunciats per fra Berenguer de Gimill, prior del monestir, davant el batle reial, Pere Roig, el qual cità Berenguer de Castellterçol i Ramon de Vilella a Eivissa per tal de contrastar la denúncia. El darrer comparegué en nom propi i del seu companyó el 4 de juny. L’endemà, el batle anà al monestir i després de parlar amb els seus ocupants els expulsà, salvant els seus possibles drets. Per reclamar-los i reforçar-los, el dia 28 del dit mes Berenguer de Castellterçol i Ramon de Vilella feren homenatge i jurament de fidelitat a l’arquebisbe i al paborde de Tarragona en aquesta ciutat.

Tot i que la intervenció reial provocà un llarguíssim conflicte amb l’arquebisbat, els hereus de Renard de fet pogueren possessionar-se de l’illa de Formentera, perquè el mateix monarca, actuant contra els drets de l’Església, els prengué jurament de vassallatge. Així, en anys posteriors en disposaven a plaer subestablint-hi propietats. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments