Vicenta, font de Ca na

Vicenta, font de Ca na TOPON Font de Sant Josep de sa Talaia, vénda de Cas Serres, situada a llebeig del coll des Jondal, dins de l’anomenat canal de Ca na Vicenta.

Com ocorre en altres casos, a pesar de la seua denominació popular, no es tracta d’una font, sinó d’una instal·lació de captació d’aigua per al regatge, tipus qanat , formada per una galeria subterrània que parteix d’un pou que constitueix el principal punt de captació, és a dir, el pou mare, i que està perforat verticalment per altres pous d’oreig. Aquestos pous són de secció circular, i estan paredats amb maçoneria en sec i sobresurten exteriorment mitjançant un petit coll. No obstant això, se n’observa un de secció rectangular i factura posterior, fruit de la reparació moderna de què fou objecte.

La galeria del qanat surt a superfície mitjançant una obertura en una paret de feixa, a la qual es davalla mitjançant uns escalons, de manera semblant al que succeeix en una font veritable. La boca d’aquesta galeria, lloc que s’emprava per treure aigua per al consum humà, és el que rep el nom popular de font de Ca na Vicenta, que si bé era d’ús particular, sembla que era freqüentada pels caçadors i ocasionalment pels vianants.

Les aigües de la galeria són canalitzades mitjançant una altra conducció fins a un safareig regulador de planta llargaruda i capacitat mitjana, on l’aigua s’emmagatzema per al seu ús, alhora que permet l’evacuació de l’excés de cabal. A mitjan s. XX, part de la galeria i dels pous d’oreig del qanat foren reparats, per la qual cosa s’aprecia que al seu darrer tram està coberta amb revoltons prefabricats de formigó. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments