Vicent

Vicent HIST/REL Bisbe d’Eivissa sota la dominació bizantina de les Pitiüses a la darreria del s. VI.

Se sap de la seua existència per una carta, Epistola ad Vincentium, que li adreçà cap a l’any 595 el seu metropolità, Licinià de Cartagena, en resposta a una consulta sobre un escrit apòcrif suposadament inspirat, descrit com “carta del Crist”, caigut del cel sobre l’altar de Sant Pere de Roma.

Licinià, després de fer-lo a bocins i trepitjar-lo, reprengué fortament i amb indignació el prelat eivissenc per haver donat crèdit a una obra tenyida d’esperit judaic i àdhuc haver-la proclamada a l’església des de la seua càtedra.

Segons sembla, s’hi pretenia una observança del diumenge a l’estil del dissabte jueu: repòs absolut, sense feines domèstiques ni viatges de cap classe.

El metropolità l’obligà a destruir l’escrit i desautoritzar-lo públicament, afirmant que bastaven les escriptures dels profetes, dels evangelis i les cartes dels apòstols, inspirades per l’Esperit Sant i no plogudes del cel, tot i afegint-hi algunes recomanacions: si la gent no anava a missa, era preferible que caminàs o s’ocupàs en feines profitoses i no perdés el temps ballant i cantant cançons indecoroses. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments