Verger de Dalt, font des

Verger de Dalt, font des TOPON Font de Sant Carles de Peralta, vénda de Morna, situada a la vora d’un camí que discorre pel vessant de xaloc del puig de sa Torreta, al cim del qual hi ha la fita divisòria entre els municipis de Sant Joan de Labritja i Santa Eulària des Riu.

La seua disposició respon al model clàssic que es troba arreu de l’illa, de camí paral·lel a les corbes de nivell del vessant de situació, font al costat de cota superior i safareig de regulació a l’inferior. La captació es cobreix amb volta en racó de forn de maçoneria, amb obertura frontal en arc de mig punt amb dovelles fetes de lloses.

Es troba al final d’un curt carreró que parteix del camí, tancat a banda i banda per altes parets de pedra seca, davall d’una de les quals aflora el substrat rocós en què s’assenta. El terra d’aquest carreró, on comença l’àmbit de la font, està pavimentat amb un empedrat de lloses, que entre altres coses contribueix a la netedat de l’aigua. Devora l’entrada hi ha una pica obrada a la part superior d’una roca. El safareig de regulació, situat com s’ha dit en el nivell immediatament inferior a la font, ocupa poca superfície, però és relativament fondo, com ocorre freqüentment en aquestos casos. D’aquest safareig parteix l’habitual sistema de regadores que porta l’aigua de la font a les feixes guanyades al canal.

Segons Marí Cardona, deu tractar-se de la que apareix documentada el 1743 amb el nom de font des Verger. Antigament s’hi celebraven balls el diumenge posterior al 15 d’agost, festivitat de la Mare de Déu d’Agost. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments