Verds d’Eivissa, Els (EVE)

Verds d’Eivissa, Els (EVE) POLÍT Partit polític ecologista fundat a Eivissa el mes de desembre de 1996, encara que des de l’any 1993 ja funcionava com Els Verds, a l’illa. Existia, des de 1991, el partit Els Verds de les Illes Balears, el qual decidí, el 1995, apostar per la insularització del partit i la creació de la confederació Els Verds de les Illes Balears.

Els Verds d’Eivissa fou fundat per Josep Ramon Balanzat Torres, Joan Buades Beltran i Marta Varea Blanco, entre d’altres. Abans de presentar-se amb llistes pròpies, candidatures amb la denominació d’Els Verds es pogueren votar a Eivissa i Formentera en les següents eleccions i els resultats corresponents: al Parlament europeu, juny de 1989 (261 vots), i al Congrés dels Diputats, octubre de 1989 (610 vots).

El partit Els Verds es presentà a Eivissa i Formentera per primera vegada en les eleccions generals de juny de 1993. Josep Ramon Balanzat fou el candidat d’Els Verds de les Illes Balears al Senat per Eivissa i Formentera, amb un total de 1.831 vots (4,7 %). La llista al Congrés obtengué 1.132 vots (2,82 %) a les Pitiüses; Joan Buades era el número 2 en la llista balear. S’ha de recordar que Balanzat fou criticat per haver-se beneficiat de la projecció pública que tenia com a portaveu —com a membre del GOB-GEN— de la plataforma Salvem ses Salines.

En les eleccions al Parlament Europeu de juny de 1994, Els Verds no es pogueren presentar per un conflicte amb altres llistes per qüestions de denominació.

El salt endavant de la formació es donà en les eleccions autonòmiques i locals de 1995. Josep Ramon Balanzat es convertí en el primer diputat i membre del Consell Insular d’Els Verds a les Illes Balears, i l’únic de la formació, gràcies als 2.241 vots (6,9 %) aconseguits a Eivissa i Formentera. En el Parlament de les Illes Balears i en el Consell Insular d’Eivissa i Formentera s’integrà en el grup mixt i va fer part de l’oposició al govern del PP.

Respecte a les eleccions locals, Els Verds d’Eivissa aconseguiren un regidor a cada un dels següents municipis: Sant Josep de sa Talaia (Joan Buades i Beltran, 8,39 % dels vots), Eivissa (Josep Ramon Balanzat, 6,85 % dels vots), Santa Eulària des Riu (Joana Tur Cardona, 5,42 % dels vots) i Sant Antoni de Portmany (Josep Ribas Ribas “Piset”, 6,19 % dels vots). El total dels vots a les llistes municipals a l’illa d’Eivissa va ser de 2.022.

Els Verds d’Eivissa donaren suport a l’agrupació d’electors Eivissa i Formentera al Senat, conjuntament amb PSOE, EU, ENE i ERC i persones sense afiliació, que va fer possible que Pilar Costa fos senadora gràcies a 22.608 vots (53,30 %). En el cas del Congrés dels Diputats, Joan Buades era el número 3 a la llista per les Illes Balears i assolí 1.408 vots (3,19 %) a Eivissa i Formentera.

Un nou pas endavant per a Els Verds d’Eivissa foren les eleccions de juny de 1999. Juntament amb els partits esmentats anteriorment, formaren el Pacte Progressista , coalició electoral que, liderada per Pilar Costa, aconseguí 6 consellers pitiüsos i diputats al Parlament balear, amb els 16.161 vots (46,3 %) a Eivissa. Joan Buades, número 3 de la llista, es convertí en conseller de Medi Ambient del Consell d’Eivissa i Formentera, a més de ser secretari de la Mesa del Parlament. En el Govern de les Illes Balears, amb el suport del Pacte de Progrés, Margalida Rosselló i Pons, militant d’Els Verds de Mallorca, fou la consellera de Medi Ambient. Josep Ramon Balanzat s’havia postulat també per al càrrec, però perdé la pugna, mostra de la lluita interna del moviment ecologista europeu entre faccions més pragmàtiques i més radicals, més decidides per polítiques més radicals des del punt de vista programàtic i d’aplicació.

En el cas de Formentera, Els Verds integraren la coalició electoral Coalició d’Organitzacions Progressistes (COP), que obtengué l’acta de conseller i diputat gràcies als 1.536 vots assolits (55,6 %).

Pel que fa a les eleccions municipals, Marta Roldán García sortí escollida com a regidora a Eivissa i va fer part de l’equip de govern; el mateix cas fou el de Felip Portas Ribas, a l’Ajuntament de Formentera. A la resta de municipis, els regidors verds escollits en llistes unitàries formaren part de grups de l’oposició: Joan Buades, a Sant Josep de sa Talaia; Josep Costa Cardona, a Sant Antoni de Portmany, i, com a independent, Estela Bence, a Santa Eulària des Riu.

En les eleccions al Parlament Europeu de juny de 1999, Els Verds es presentaren amb la llista d’Els Verds-Lv —Las Izquierdas de los Pueblos—, amb 857 vots a les Pitiüses. A partir de final de 1999, Marta Roldán fou la coordinadora del partit.

En aquells moments hi havia divergències importants entre Buades i la resta de l’equip de govern progressista. Aquestes posicions i el fet de fer-les públiques varen suposar que Pilar Costa destituís Buades de conseller del govern insular, el febrer de 2000. Els Verds deixaren de formar part del Pacte Progressista a l’àmbit pitiús, tot i que els representants municipals seguiren en els seus escons i responsabilitats la immensa part del mandat. Roldán dimití de regidora d’Eivissa a final d’aquell any.

Així i tot, el març de 2000, però, Els Verds feren part de la candidatura conjunta de totes les formacions del Pacte d’Eivissa i de la COP, amb la qual Fanny Tur Riera fou la candidata al Senat per Eivissa i Formentera. Els 16.009 vots (38,83 %), però, no ho varen fer possible. En el cas de la llista al Congrés dels Diputats, Els Verds d’Eivissa aconseguiren 988 vots (2,36 %) a les Pitiüses.

Dins Els Verds d’Eivissa es va produir una lluita important pel control del partit, amb el resultat de la baixa com a membre de Balanzat i d’altres persones, com Felip Portas i altres de Formentera. Des de febrer de 2000 Buades passà al grup mixt del Consell pitiús; encara que en alguna ocasió donà suport a iniciatives dels seus excompanys, en la majoria de casos es mostrà en contra del posicionament progressista, coincidint amb el PP o abstenint-se. La governabilitat de l’executiu balear es veié afectada. En aquella legislatura, un altre membre d’Els Verds, Ramon Mayol Aranda, fou delegat de l’Institut Balear de Sanejament (IBASAN) a Eivissa i Formentera.

Els Verds d’Eivissa es presentaren en solitari a les eleccions autonòmiques i locals de 2003. Joan Buades liderà la llista al Consell i el Parlament i assoliren 1.330 vots a Eivissa (3,2 %). A Formentera no es presentaren. Les llistes municipals (liderades per Marta Roldán, a Eivissa; Maria Tur Ribas “Marc”, a Sant Josep; Josep Mallol Ferrándiz, a Santa Eulària; Eva Prats López, a Sant Antoni, i Antoni Josep Estarellas Fernández, a Sant Joan) no aconseguiren representació, com en el cas del Consell i el Parlament. El total dels vots a les llistes municipals a l’illa d’Eivissa va ser de 1.315.

Poc després d’aquelles eleccions, Els Verds decidiren tancar la seua seu (al carrer de Madrid, 7, d’Eivissa) i deixar la formació en hibernació, com manifestaren llavors. D’ençà d’aquell moment no se n’ha registrat cap activitat més. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments