Verdera Ferrer, Manuel

Verdera Ferrer, Manuel (Eivissa 1893 — 1976) SOC Fill del comerciant, navilier i consignatari Lleó Verdera Sastre, continuà amb els negocis familiars i fou propietari també d’una fàbrica d’alcohol. En la seua joventut fou cap de negociat de Telègrafs.

Intervengué d’una manera decidida en la fundació de la Banda Municipal de Música (1925) i el primer director de la banda, Florenci Durany Grau , li dedicà un pasdoble-marxa que du el nom de “Manuel Verdera”.

Fou un dels fundadors del Foment del Turisme (1933). Fou també l’armador d’inoblidables motovelers com el Rafael Verdera, que antigament tenia el nom de Maria i que fou reformat i batejat amb el nom del seu germà, prematurament mort; amb el temps, passà a ser propietat de Marítima de Formentera, com a aportació dels seus hereus a aquesta naviliera. El Rafael Verdera encara navega amb el gallaret de la marina eivissenca.

En la postguerra formà part de la societat que, presidida per Ildefons Pineda, aconseguí tornar a posar en funcionament el 1946 el Gran Hotel, llavors amb el nom d’Hotel Ibiza (després Hotel Montesol).

Al llarg d’uns vint anys, fins al 1959, fou president d’Ebusus societat cultural i recreativa i entre els fets més destacables de la seua presidència cal apuntar l’adquisició del local de la societat al passeig de Vara de Rey, la creació de la revista Ibiza, l’exposició d’artistes eivissencs al Cercle de Belles Arts de Palma i a l’Ateneu de Maó i la creació del Grup Escènic Ebusus .

Intervengué d’una manera decidida en la refundació de la Delegació a Eivissa i Formentera de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de les Balears , de la qual fou delegat a partir de 1960 i membre del ple de la Cambra de Balears; després en fou vicepresident (1967), càrrec que tengué fins al 1974, quan abandonà el ple i en fou nomenat president honorari.

Fou membre del patronat de les primeres edicions de la Biennal Internacional d’Art Universitari. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments